Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία Salmonella σε πολλές χώρες της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕπιδημία Salmonella σε πολλές χώρες της ΕΕ
spot_img

Τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί από επιδημία Salmonella, ενώ οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προσδιορίσουν την πηγή.

Δεκατρείς άνθρωποι αρρώστησαν στην Ισλανδία, οκτώ στη Δανία, ένας στη Σουηδία και ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων νόσησαν στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ενημερώθηκε για την επιδημία από τις εθνικές αρχές.

Τον Σεπτέμβριο στην Ισλανδία, σημειώθηκε αύξηση των αναφορών λοιμώξεων από Salmonella. Περαιτέρω έρευνες διαπίστωσαν ότι ήταν ο ίδιος τύπος Salmonella typhimurium. Δείγματα εστάλησαν στο Ινστιτούτο Ορού Statens (SSI) στη Δανία για ανάλυση sequencing.

Η κατάσταση στην Ισλανδία

Συνολικά, 13 άτομα διαγνώστηκαν με αυτό το είδος μόλυνσης από Salmonella, συμπεριλαμβανομένων επτά γυναικών και έξι ανδρών. Η μέση ηλικία ήταν 55 ετών και το εύρος ήταν 21 έως 72 ετών, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας της Ισλανδίας.

Η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίστηκε από τις 4 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά οι περισσότεροι εμφάνισαν συμπτωματολογία από τις 27 Αυγούστου, οδηγώντας τις αρχές να πιστεύουν ότι η επιδημία έχει τελειώσει. Αυτά τα άτομα ζούσαν κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ισλανδίας.

Πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές διερευνητικές συνεντεύξεις με τους νοσούντες και ρωτήθηκαν για τους παράγοντες κινδύνου και την κατανάλωση τροφίμων τις ημέρες πριν από την ασθένεια. Ωστόσο, η μόλυνση δεν έχει ακόμη εντοπιστεί σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, τρία άλλα άτομα διαγνώστηκαν με Salmonella typhimurium στην Ισλανδία, αλλά η ανάλυση αλληλουχίας αποκάλυψε ότι ήταν διαφορετικός τύπος από το στέλεχος της επιδημίας. Οι αρχές επίσης, όπως αναφέρει το Food Safety News, προμηθεύτηκαν μια συσκευή ανάλυσης αλληλουχίας, καθιστώντας δυνατή την ταυτοποίηση των μικροοργανισμών εντός της χώρας μελλοντικά, αντί της αποστολής δειγμάτων στο εξωτερικό.

Τα ισλανδικά κρούσματα σχετίζονται στενά με τις λοιμώξεις από Salmonella typhimurium στην Ολλανδία, οι οποίες αναφέρθηκαν στο ECDC τον Σεπτέμβριο.

Αρκετές άλλες χώρες έχουν επίσης καταγράψει λοιμώξεις με το ίδιο στέλεχος, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και του Βελγίου, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν συνολικά.

Η Δανία κατέγραψε οκτώ περιπτώσεις στο διάστημα από τις 27 Αυγούστου έως τις 5 Οκτωβρίου. Τα κρούσματα προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας. Πέντε είναι γυναίκες και τρεις άνδρες ηλικίας από 20 έως 76 ετών. Η έρευνα δεν αποκάλυψε την πηγή της επιμόλυνσης.

Η Σουηδία έχει καταγράψει ένα κρούσμα που σχετίζεται με την επιδημία, ένα 4χρονο κορίτσι με εμφάνιση συμπτωμάτων στα μέσα Σεπτεμβρίου και χωρίς διεθνές ταξιδιωτικό ιστορικό.

Σχετικά με τη Salmonella

Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με βακτήρια Salmonella συνήθως δεν φαίνονται ή μυρίζουν σαν χαλασμένα. Ο καθένας μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από Salmonella. Βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο, σύμφωνα με το CDC.

Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι άρρωστοι πρέπει να ενημερώσουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση σε βακτήρια Salmonella, επειδή απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλλωσης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Salmonella μπορούν να μιμηθούν άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που οι ασθενείς απαιτούν νοσηλεία.

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωστήσουν ή να εμφανιστούν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί ακόμα να μεταδώσουν τις λοιμώξεις σε άλλους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα