Ο δείκτης αυτάρκειας σε συνθήκες κρίσης – Μελέτη Σέρβων επιστημόνων.
Στον απόηχο της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, πολλές χώρες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην επισιτιστική αυτάρκεια για να προστατευθούν από την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων. Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των τροφίμων.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της παραγωγής επαρκούς τροφής για την κάλυψη των αναγκών μιας χώρας σε συνθήκες αυξανόμενου κινδύνου εμπορικών διαταραχών λόγω πολέμου ή πολιτικών εντάσεων, μελέτη επιστημόνων της Σερβίας που δημοσιεύτηκε στο Foods στο Ειδικό Θέμα Επισιτιστική Ανασφάλεια: Αιτίες, Συνέπειες και Αντιμετώπιση, στοχεύει να βρει το επίπεδο επισιτιστικής αυτάρκειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο δείκτης αυτάρκειας υπολογίστηκε για διαφορετικές ομάδες τροφίμων και μεμονωμένα προϊόντα σε μια περίοδο 14 ετών (2006–2019) με βάση τα δεδομένα και τη μέθοδο υπολογισμού του FAO. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην περίοδο πριν από την κρίση, τα Δυτικά Βαλκάνια πέτυχαν ικανοποιητικό επίπεδο επισιτιστικής αυτάρκειας, υποδηλώνοντας ότι η περιοχή είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις. Τέσσερις δείκτες επηρεάζουν θετικά και σημαντικά την αυτάρκεια των δημητριακών: καλλιεργήσιμη γη, αγροτικός πληθυσμός, αποδοτικότητα λιπασμάτων και κατά κεφαλήν μεταβολή του ΑΕΠ, ενώ ένας δείκτης – η μεταβολή της θερμοκρασίας – είχε αρνητική και σημαντική επίδραση. Βέβαια το επίπεδο αυτάρκειας ποικίλλει μεταξύ των Δυτικών Βαλκανικών χωρών, όπου η Σερβία βρίσκεται στην πρώτη θέση ενώ το Μαυροβούνιο είναι το χειρότερο. Εξαιτίας αυτού, η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας και η πρωτοβουλία Open Balkan, που υπογράφηκε από τη Σερβία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και είναι ένα βήμα προς περαιτέρω και πιο ολοκληρωμένες συνέργιες.
Όμως παρόλο που τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περιοχή είναι καλά εφοδιασμένη με τρόφιμα, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο σε συνθήκες της κρίσης. Για παράδειγμα, απαγορεύσεις στις εξαγωγές ορισμένων τύπων βασικών τροφίμων από τη Σερβία στην αρχή της ουκρανικής κρίσης, αναστάτωσαν σημαντικά την κατάσταση
στην αγορά κα συνεπώς ορισμένες καταστάσεις μπορούν να απειλήσουν την επαρκή προσφορά τροφίμων στην αγορά ανά πάσα στιγμή.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.