Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εταιρεία κόκας της Κολομβίας ζητά από την Coca Cola να αλλάξει όνομα!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΕταιρεία κόκας της Κολομβίας ζητά από την Coca Cola να αλλάξει όνομα!
spot_img

 Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η Coca Coca παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών της Κολομβίας

    Με την κατηγορία πως το εμπορικό σήμα της Coca Cola παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών της Κολομβίας και πως χρησιμοποιεί καταχρηστικά τον όρο “Κόκα”, μια επιχείρηση της χώρας με το όνομα Coca Nasa, ζητά από τον κολοσσό να ανακαλέσει το πρώτο συνθετικό του ονόματος του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της WashingtonPost, η επιχείρηση ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει το σήμα κατατεθέν του γίγαντα των ποτών, «προς υπεράσπιση του φύλλου της κόκας», καθώς χρησιμοποιείται για την παραγωγή όχι μόνο Coca Cola αλλά και κοκαΐνης και είναι μια σημαντική νόμιμη καλλιέργεια σε αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής.

   Το κίνητρο για τη δράση, λέει η Coca Nasa, είναι ότι η Coca-Cola εκφοβίζει μικρότερες επιχειρήσεις προκειμένου να συνθηκολογήσουν στις απαιτήσεις της. «Είναι σαν ο Δαβιδ και ο Γολιάθ να μάχονται για την αποικιοκρατία», δήλωσε στην Washington Post ο Ντέιβιντ Κέρτιντορ, συνιδρυτής της Coca Nasa. “Αυτοί οι επιχειρηματικοί γίγαντες φτάνουν νομίζοντας ότι δικαιούνται την πολιτιστική μας κληρονομιά και ότι μπορούν στη συνέχεια να απαιτήσουν να σταματήσουμε να τη χρησιμοποιούμε. Αυτό που λέμε είναι: “Χορτάσαμε”.

    Ένας εκπρόσωπος της Coca-Cola Co. απάντησε πως «Η εταιρεία Coca-Cola σέβεται όλες τις κοινότητες και τις παραδόσεις τους, καθώς και τους νόμους και τους κανονισμούς κάθε χώρας όπου δραστηριοποιείται».

    Η μάχη μεταξύ των δύο επιχειρήσεων διαρκεί για σχεδόν δύο δεκαετίες, το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της Coca Nasa. Ο Curtidor και ο συνεργάτης Fabiola Piñacué ίδρυσαν την Coca Nasa, που πήρε το όνομά της από μια ομάδα ιθαγενών με καταγωγή από τη νότια Κολομβία, το 1998. Στόχος τους ήταν να αποστιγματίσουν το φύλλο κόκας, μια καλλιέργεια που καλλιεργούνταν από τις κοινότητες των Άνδεων για ιατρικούς και τελετουργικούς σκοπούς για αιώνες. Πουλώντας ποτά, τρόφιμα και συμπληρώματα που παρασκευάζονται με το φυτό, είπε ο Curtidor, η Coca Nasa προσπάθησε «να δείξει το άλλο πρόσωπο της κόκας και να τη βοηθήσει να αποβάλει τη βρώμικη εικόνα της».

    Στην ακατέργαστη μορφή του, το φυτό κόκας δεν έχει τα ναρκωτικά αποτελέσματα της κοκαΐνης, καθώς για να παραχθεί, τα φύλλα του φυτού κόκας πρέπει να διασπαστούν σε διαλύτες και να υποβληθούν σε επεξεργασία με χημικές ουσίες για να παραχθεί μια πάστα που μπορεί να αναχθεί σε λευκή σκόνη. Αλλά από τη δεκαετία του 1960, όταν η Κολομβία έγινε το παγκόσμιο κέντρο παραγωγής κοκαΐνης, το φυτό στέκεται ως σύμβολο της βίας, του θανάτου και του εθισμού που απελευθέρωσε η χρήση του. Μια συνθήκη του 1961, η οποία επιβάλλεται τώρα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών, απαιτεί «το ξερίζωμα όλων των θάμνων κόκας που αναπτύσσονται άγρια» και απαγορεύει τη διανομή προϊόντων με έστω και ελάχιστες ποσότητες του φυτού. Αλλά επιτριτρέπεται τα φύλλα να πωλούνται διεθνώς, εάν αποστάζονται από το αλκαλοειδές κοκαΐνης τους για να παραχθεί ένας «αρωματικός παράγοντας», αυτός που χρησιμοποιεί η Coca-Cola στο προϊόν της. 

   Η κοκαΐνη ήταν ένα «πρωταρχικό συστατικό» της Coca-Cola στα τέλη του 1800, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, προτού αφαιρεθεί «η ακατέργαστη μορφή της» από το προϊόν. Η πρώτη σύγκρουση της Coca Nasa με τον γίγαντα ποτών ήρθε το 2007, είπε ο Curtido, όταν παρουσίασε το ενεργειακό ποτό Coca Sek και η Coca-Cola απάντησε με μήνυση για παραβίαση εμπορικού σήματος. Η μήνυση απορρίφθηκε γρήγορα, αλλά το προϊόν απαγορεύτηκε από τα ράφια αφού το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας να εξηγήσει πώς το ποτό δεν παραβίαζε τη συνθήκη του 1961. Η Coca Nasa άσκησε έφεση κατά της απαγόρευσης και κέρδισε.

   Η κυκλοφορία της Coca Pola της Coca Nasa, το «pola» που είναι η κολομβιανή αργκό για μπύρα, προκάλεσε παρόμοια απάντηση. Η Coca-Cola έστειλε επιστολή ζητώντας από την εταιρεία «να σταματήσει οριστικά τη χρήση του ονόματος Coca Pola ή οποιουδήποτε παρόμοιου όρου που θα μπορούσε να συγχέεται με τις εμπορικές μάρκες» που κατείχε. Αν και η Coca Pola ομοιοκαταληκτεί με την Coca-Cola, ο Curtidor επέμεινε ότι ήταν απλώς «ο προφανής τρόπος για να ονομαστεί μια μπύρα που παρασκευάζεται με κόκα». Για τον Curtidor, η επιστολή, η οποία έδωσε στην Coca Nasa 10 ημέρες για να δράσει, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Αυτή η έλλειψη ανταπόκρισης, λέει ο Curtidor, ώθησε την Coca Nasa να ζητήσει από την εταιρεία εμπορικών σημάτων της Κολομβίας αυτόν τον μήνα να παρέμβει. Όπως τόνισε η καταχώριση του εμπορικού σήματος χωρίς να συμβουλευτεί την κοινότητα των ιθαγενών της Nasa, ισοδυναμεί με «καταχρηστική και σφετεριστική πρακτική που παραβιάζει τα δικαιώματά μας».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο