Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FSA: Μελέτη για Salmonella και E. coli σε κατεψυγμένες κοτομπουκιές – “Νικητής” το E. coli

ΑρχικήΝέαFSA: Μελέτη για Salmonella και E. coli σε κατεψυγμένες κοτομπουκιές - "Νικητής" το E. coli
spot_img

Τα κατεψυγμένα, παναρισμένα, έτοιμα για μαγείρεμα προϊόντα κοτόπουλου έχουν εμπλακεί σε αρκετές εστίες σαλμονέλλωσηςH διαφορά πριν και μετά το μαγείρεμα

Η νέα αυτή έκθεση συντάχθηκε από τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) στο πλαίσιο μνημονίου συμφωνίας που υπέβαλε ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA).

Τα κατεψυγμένα, παναρισμένα, έτοιμα για μαγείρεμα προϊόντα κοτόπουλου έχουν εμπλακεί σε αρκετές εστίες σαλμονέλλωσης. Ορισμένες από αυτές τις εστίες μπορεί να είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, ένα ξέσπασμα Salmonella Enteritidis αφορούσε 193 άτομα σε εννέα χώρες μεταξύ 2018 και 2020, εκ των οποίων τα 122 κρούσματα ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτά τα έτοιμα για μαγείρεμα προϊόντα έχουν μια χαρακτηριστική καφέ, ήδη μαγειρεμένη εξωτερική εμφάνιση, η οποία μπορεί να εκληφθεί ως έτοιμη για κατανάλωση, οδηγώντας σε κακή διαχείριση ή υπό-ψυξη από τους καταναλωτές. Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτά τα προϊόντα οδήγησαν την FSA να ξεκινήσει μια βραχυπρόθεσμη (τετράμηνη), διατομεακή μελέτη επιτήρησης που εκπονήθηκε το 2021 για τον προσδιορισμό του επιπολασμού της Salmonella spp., του Escherichia coli και της μικροβιακής αντοχής (AMR) σε κατεψυγμένα, παναρισμένα ή κακοποιημένα προϊόντα κοτόπουλου στις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτά τα προϊόντα οδήγησαν την FSA να ξεκινήσει μια βραχυπρόθεσμη (τετράμηνη), διατομεακή μελέτη επιτήρησης που εκπονήθηκε το 2021 για τον προσδιορισμό του επιπολασμού της Salmonella spp., του Escherichia coli και της μικροβιακής αντοχής (AMR) σε κατεψυγμένα, παναρισμένα ή κακοποιημένα προϊόντα κοτόπουλου στις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2021, συλλέχθηκαν 310 δείγματα κατεψυγμένων, παναρισμένων προϊόντων κοτόπουλου που περιέχουν είτε ωμό είτε μερικώς μαγειρεμένο κοτόπουλο, με αντιπροσωπευτική δειγματοληψία από το λιανεμπόριο στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία με βάση τα στοιχεία για το μερίδιο αγοράς. Τα δείγματα περιελάμβαναν εγχώρια παραγόμενα και εισαγόμενα προϊόντα κοτόπουλου και υποβλήθηκαν σε δοκιμή για E. coli και Salmonella spp. Χρησιμοποιήθηκε λεπτομερέστερη ανάλυση με βάση τα δεδομένα αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) για τον περαιτέρω χαρακτηρισμό των απομονωθέντων στελεχών της Salmonella spp. και για τον εντοπισμό πιθανών δεσμών με τα ανθρώπινα απομονωθέντα στελέχη.

Η Salmonella spp. εντοπίστηκε σε 5 από τα 310 δείγματα και ταυτοποιήθηκε ως Salmonella Infantis (σε τρία δείγματα) και S. Java (σε δύο δείγματα).

Ένα από τα απομονωθέντα στελέχη της S. Infantis συνδέθηκε γενετικά με απομονωθέντα στελέχη της S. Infantis από τρεις πρόσφατες περιπτώσεις ανθρώπινης μόλυνσης. Οι χώρες καταγωγής που ανέγραφαν οι συσκευασίες των πέντε μολυσμένων με Salmonella δειγμάτων ήταν η Ουγγαρία (n=1), η Ιρλανδία (n=2) και το Ηνωμένο Βασίλειο (n=2).

Μια απομόνωση της S. Infantis ήταν ανθεκτική σε πολλά φάρμακα (δηλαδή ανθεκτικό σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες αντιμικροβιακών ουσιών), ενώ τα άλλα απομονωθέντα στελέχη σαλμονέλας ήταν ανθεκτικά σε τουλάχιστον μία από τις κατηγορίες αντιμικροβιακών ουσιών που εξετάστηκαν.

Το E. coli εντοπίστηκε σε 113 δείγματα (36,4%), με μετρήσεις που κυμαίνονταν από <3 έως >1100 MPN/g. Σχεδόν τα μισά από τα απομονωθέντα στελέχη E. coli (44,5%) ήταν ευαίσθητα στα αντιμικροβιακά στα οποία δοκιμάστηκαν.

Τα 5 θετικά δείγματα σαλμονέλας που ανακτήθηκαν από τη μελέτη αυτή και 20 παρόμοια θετικά δείγματα σαλμονέλας από προηγούμενη μελέτη του UKHSA (2020/2021) τα οποία είχαν αποθηκευτεί υπό κατάψυξη, υποβλήθηκαν στις διαδικασίες μαγειρέματος που περιγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος δείγματος για φούρνους με τη βοήθεια θερμού αέρα. Σε κανένα από αυτά τα 25 δείγματα δεν εντοπίστηκε σαλμονέλα μετά το μαγείρεμα.

Αυτή η μελέτη κατέδειξε την παρουσία σαλμονέλας σε ένα μικρό ποσοστό ακατέργαστων ή μερικώς μαγειρεμένων, κατεψυγμένων, ή παναρισμένων προϊόντων κοτόπουλου το 2021, με προφανή μείωση του επιπολασμού από παρόμοια μελέτη PHE που πραγματοποιήθηκε το 2020. Παρατηρήθηκε μικροβιακή αντοχή τόσο μεταξύ των απομονωθέντων στελεχών του E. coli όσο και της σαλμονέλας.

Η σωστή εφαρμογή των οδηγιών μαγειρέματος των παρασκευαστών μείωσε τους πληθυσμούς σαλμονέλας στα ακατέργαστα προϊόντα κοτόπουλου σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα και είναι πιθανό να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους που ενέχουν τυχόν βακτήρια AMR στο μαγειρεμένο προϊόν.

Η εκπαίδευση και οι συμβουλές προς τους καταναλωτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα πρέπει να:

  • ακολουθούν σωστά τις οδηγίες μαγειρέματος του κατασκευαστή
  • κατανοούν της σημασία της διαφοροποίησης μεταξύ ακατέργαστων και έτοιμων για κατανάλωση προϊόντων κοτόπουλου
  • ακολουθούν τις γενικές ορθές πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα και την παρασκευή ωμών τροφίμων για την πρόληψη τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση ωμών προϊόντων κοτόπουλου.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την μελέτη, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα