Το Ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Kellogg’s για τους νέους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου που περιορίζουν την προβολή των ζαχαρούχων τροφίμων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να κάνει ό τι είναι δυνατόν για να αποδείξει ότι λαμβάνει σοβαρά στα υπόψιν του την παχυσαρκία. Μία από τις στρατηγικές της κυβέρνησης αφορά στον υπολογισμό της περιεκτικότητας σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη στα δημητριακά όταν τρώγονται σκέτα χωρίς γάλα. Αυτό σημαίνει πως τα υψηλής περιεκτικότητας προϊόντα σε όλα τα παραπάνω, θα προβάλλονται λιγότερο στα καταστήματα. Στην απόφαση αυτή, η πολυεθνική εταιρεία παραγωγής δημητριακών Kellogg’s εναντιώθηκε, προσφεύγοντας στο δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο δεν γίνονται εμφανή στους καταναλωτές τα διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση των δημητριακών.
Ωστόσο, σε μια απόφαση τη Δευτέρα, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Kellogg’s. Έγινε μνεία στο ότι καμία άλλη εταιρεία δημητριακών πρωινού δεν πρόβαλε αντιρρήσεις σχετικά με τη μεθοδολογία κατά τη διάρκεια της περιόδου διαβούλευσης σχετικά με τους κανόνες. Επιπροσθέτως, ο δικαστής, Thomas Linden, είπε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφισβήτηση» ότι τα δημητριακά πρωινού θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά ότι η ύπαρξη διατροφικών οφελών από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου δημητριακού πρωινού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν περιέχει υπερβολικό λίπος, ζάχαρη ή αλάτι και ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά η υπερβολική τους κατανάλωση. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι το 54,7%των δημητριακών της Kellogg θα ταξινομηθούν ως λιγότερο υγιεινά σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που τίθενται σε ισχύ από τον Οκτώβριο, γράφει η Digital Journal.
Από την πλευρά της, η Kellogg’s ισχυρίστηκε πως αυτή η αλλαγή θα στοίχιζε στην εταιρεία περίπου 6 εκ ευρώ. Πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, αλλά προέτρεψε την κυβέρνηση να επανεξετάσει αυτή της την κίνηση, καθώς, ειδικά σε μια περίοδο έντονου πληθωρισμού, οι καταναλωτές κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν δυνητικά υψηλότερες τιμές και εξαιτίας των περιορισμένων επιλογών σε δημητριακά.
Την απόφαση του δικαστηρίου υποστήριξε η βρετανική κυβέρνηση, δηλώνοντας για άλλη μια φορά τη δέσμευσή της απέναντι στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο» και κοστίζει στην κρατική Εθνική Υπηρεσία Υγείας «δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο».