Το φιστικοβούτυρο, τα αποξηραμένα φρούτα και πληθώρα γαλακτοκομικών που περιέχουν έστω και μικρή ποσότητα ζάχαρης δεν θα μπορούν να φέρουν το ισχυρισμό “υγιεινό”.
Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ, FDA, θέτει νέους κανονισμούς σχετικά με τον ισχυρισμό «υγιεινό» ακόμη και για θρεπτικά τρόφιμα που περιέχουν χαμηλά επίπεδα πρόσθετων σακχάρων, όπως το φιστικοβούτυρο. Σύμφωνα με το foodnavigator, αυτά τα τρόφιμα δεν θα πληρούν τα νέα κριτήρια του οργανισμού για τον ισχυρισμό «υγιεινό» στην ετικέτα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη βιομηχανία τροφίμων.
Ο προτεινόμενος κανόνας έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου του 2023.
O πρόεδρος της Αμερικάνικης Ομοσπονδίας βιομηχανίας φιστικιών Karl Zimmer τονίζει ότι το φυστικοβούτυρο έχει μικρή ποσότητα ζάχαρης (για βελτίωση της γεύσης) και συνεπώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις του FDA. Παρόλα αυτά, είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο καλή πηγή πρωτεϊνών και υγιών λιπαρών και περιέχει υψηλά επίπεδα αργινίνης, ενός αμινοξέος που βοηθά στη σωστή ανάπτυξη. Η Ομοσπονδία προτείνει το όριο ζάχαρης, ώστε να μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «υγιεινό», να προσαρμοστεί στα ίδια επίπεδα με τα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι.
Ο Zimmer έκανε λόγο για ασυνέπειες και διαχωρισμούς στα τρόφιμα που μπορούν να φέρουν το όρο «υγιεινό» στην ετικέτα. Επεσήμανε πως τα τρόφιμα που περιέχουν γαλακτοκομικά μπορούν να λέγονται ϋγιεινά με όριο 7,5% DV για πρόσθετα ζάχαρα, ενώ άλλα ανάμεικτα προϊόντα έχουν όριο 2,5% DV.
Στον Νέο Κανονισμό αντιδρούν επίσης οι παραγωγοί αποξηραμένων κερασιών, τα οποία συνήθως απαιτούν λίγη ποσότητα ζάχαρης, παραγωγοί σνακ με βάση τη βρώμη καθώς και παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων υποστηρίζοντας πως «τα μέτρια επίπεδα πρόσθετων σακχάρων στα γαλακτοκομικά ενθαρρύνουν την κατανάλωσή τους αυτών των πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων».