Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιταλία: Επιδημία Salmonella από πρόβειο τυρί

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΙταλία: Επιδημία Salmonella από πρόβειο τυρί
spot_img

Μια μελέτη αποκάλυψε την πηγή του τροφίμου, που ήταν το νωπό τυρί πρόβειου γάλακτος, ως αίτιο για μια επιδημία Salmonella στην Ιταλία που επηρέασε περισσότερους από 80 ανθρώπους το 2020.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020, ξέσπασε επιδημία Salmonella Enteritidis στην περιοχή Marche της Κεντρικής Ιταλίας, η οποία είχε 85 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Μια επιδημιολογική έρευνα προσδιόρισε το μη παστεριωμένο, νωπό πρόβειο τυρί pecorino primo που παράγεται από δύο τοπικά γαλακτοκομεία ως την πιο πιθανή πηγή, καθώς όλες οι περιπτώσεις ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει αυτό το προϊόν.

Το πρώτο γαλακτοκομείο ήταν μέρος μιας μονάδας ζωικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης μιας εκμετάλλευσης προβάτων και της προμήθειας γάλακτος στο δεύτερο γαλακτοκομείο. Η πρώτη μονάδα πώλησε το τυρί της απευθείας στον καταναλωτή, ενώ η δεύτερη διένειμε τα προϊόντα της στην αλυσίδα της τοπικής αγοράς.

Κακές συνθήκες εκτροφής και χειρισμός γάλακτος

Η ανάλυση δειγμάτων εντόπισε Salmonella Enteritidis σε περιττώματα ζώων, σε περιβαλλοντικά δείγματα, σε δεξαμενές χύδην νωπού γάλακτος και σε γάλα που λαμβάνεται από ζώα. Ωστόσο, η αρχική πηγή Salmonella παρέμεινε άγνωστη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μικροοργανισμοί.

Στην Ιταλία, η Salmonella Enteritidis συγκαταλέγεται συνεχώς μεταξύ των πέντε κύριων ορότυπων που απομονώνονται από τον άνθρωπο και ήταν ο έβδομος πιο κοινός τύπος μεταξύ όλων των απομονώσεων από ζώα και τρόφιμα το 2018, με αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση Salmonella στα πρόβατα και το ρόλο του νωπού πρόβειου γάλακτος ως πηγής σαλμονέλωσης, όπως δήλωσαν οι ερευνητές .

Η μελέτη παρείχε ενδείξεις λοίμωξης του εντερικού και του μαστού λόγω της Salmonella Enteritidis σε πρόβατα με ρίψη γάλακτος.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια επισκέψεων τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μετά την απολύμανση του αγροκτήματος, τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες δοκιμές και οι δειγματοληπτικές συνεδρίες συνεχίστηκαν μέχρι τον Νοέμβριο.

Μια επιθεώρηση στο αγρόκτημα αποκάλυψε ότι τα γενικά πρότυπα υγιεινής δεν ήταν ικανοποιητικά και το γάλα διατηρήθηκε για περισσότερο από μία ώρα σε κουβάδες αρμέγματος σε θερμοκρασία 37 βαθμών C πριν μεταφερθεί στη δεξαμενή ψύξης.

Θετικά δείγματα

Και τα 10 δείγματα τυριού pecorino primo που ήταν προς πώληση και συλλέχθηκαν από τα σπίτια των κρουσμάτων μαζί με 18 από τα 25 δείγματα από το πρώτο γαλακτοκομείο, ήταν θετικά για Salmonella Enteriditis.

Μία από τις 48 δεξαμενές κοπράνων και το χύμα γάλα, που δειγματίστηκαν τον Απρίλιο, ήταν θετικά. Τον Μάιο, τρία από τα επτά δείγματα κοπράνων που ελήφθησαν από το πάτωμα και δύο από τα τέσσερα swabs ήταν θετικά. Μέχρι τον Ιούλιο, όλα τα δείγματα χύμα γάλακτος που συλλέχθηκαν πριν και μετά την περιβαλλοντική απολύμανση ήταν θετικά.

Ο τύπος Salmonella Enteritidis που ήταν πίσω από την εστία δεν είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν στην Ιταλική βάση δεδομένων για τον άνθρωπο, την Enter-Net, ή στην αντίστοιχη των τροφίμων και κτηνιατρικών θεμάτων, Enter-Vet. Μια ανάλυση της βάσης δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δείχνει ότι εντοπίστηκε μόνο σε άλλη μία περίπτωση το 2018.

«Τα ικανοποιητικά πρότυπα υγιεινής και η υιοθέτηση μέτρων πρόληψης και καλών τεχνικών επεξεργασίας σε αγροκτήματα και γαλακτοκομεία είναι θεμελιώδη για την πρόληψη της μόλυνσης του πρόβειο γάλακτος από Salmonella, ειδικά εάν το νωπό γάλα προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο ή χρησιμοποιείται σε περαιτέρω παραγωγή που δεν περιλαμβάνει στάδιο παστερίωσης», δήλωσαν οι ερευνητές στο Food Safety News.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εντομοφαγία στην ΕΕ: Η απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας

Η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν έθεσε θέμα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τις απαιτήσεις υποχρεωτικής επισήμανσης.

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα