Μελέτη έδειξε πως από τότε που επεβλήθη φόρος στα αναψυκτικά στη Βρετανία, η παχυσαρκία μειώθηκε στα παιδιά κατά 8-9%.
Στοιχεία έδειξαν πως η επιβολή φόρου στα ζαχαρούχα αναψυκτικά πριν πέντε χρόνια στη Βρετανία, οδήγησε στη μείωση της παχυσαρκίας σε μεγαλύτερα παιδιά δημοτικού, σύμφωνα με ερευνητές του Cambridge.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο PLOS Medicine και εξέτασε τον αντίκτυπο του πρόσθετου φόρου των αναψυκτικών σε παιδιά ηλικίας 10-11 χρονών και σε 4-5. Δεν προέκυψε σχετική συσχέτιση της εισφοράς και των επιπέδων παχυσαρκίας στα μεγαλύτερα αγόρια, ούτε και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες γιατί προφανώς τα πολύ μικρά παιδιά καταναλώνουν λιγότερα ποτά με ζάχαρη. Ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή του φόρου συνδέθηκε με 8% σχετική μείωση στα επίπεδα παχυσαρκίας στα κορίτσια ηλικίας 10-11, που ισοδυναμεί με την πρόληψη 5.234 περιπτώσεων παχυσαρκίας ετησίως μόνο σε αυτήν την ομάδα. Η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη στα κορίτσια υποβαθμισμένων περιοχών, της τάξεως του 9%.
Η παχυσαρκία είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός της δημόσιας υγείας, και μαστίζει σχεδόν το 1/8 του πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού υγείας. Στην Ευρώπη η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2022, κατέχει την αρνητική πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία. Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα φτάνει το 20,6%, στα παιδιά ηλικίας 6 – 10 ετών ανεβαίνει στο 38,5% και στα παιδιά ηλικίας 10 – 12 ετών αγγίζει το 41,2%.
Στην Αγγλία, ένα στα δέκα παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως πέντε ετών ζει με παχυσαρκία ενώ ενώ ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται σε παιδιά ηλικίας 10-11. Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη στην παιδική ηλικία και στη μετέπειτα ζωή.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Eurekalert, τα παιδιά καταναλώνουν υπερδιπλάσια ποσότητα ζάχαρης από αυτή που συνίσταται ημερησίως και μια πηγή αυτής είναι τα αναψυκτικά. Η Δρ Νίνα Ρότζερς από τη Μονάδα Επιδημιολογίας MRC στο Κέμπριτζ, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, είπε: “Πρέπει να βρούμε επειγόντως τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών που ζουν με παχυσαρκία, διαφορετικά κινδυνεύουμε να αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας σημαντικά προβλήματα υγείας, μεγαλώνοντας. Αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο εισήχθη φόρος στη βιομηχανία αναψυκτικών του Ηνωμένου Βασιλείου και τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πολλά υποσχόμενα. Δείξαμε για πρώτη φορά ότι είναι πιθανό να συνέβαλε στην πρόληψη της παχυσαρκίας χιλιάδων παιδιών κάθε χρόνο.”
Στη μελέτη συμμετειχαν συνολικά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Great Ormond Street Institute of Child Health και το University of Bath και υποστηρίχτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας.