Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μηνιγγίτιδα από Listeria: Επείγουσα προειδοποίηση από τον FSA στις έγκυες γυναίκες για την κατανάλωση μανιταριών

ΑρχικήΝέαΥγείαΜηνιγγίτιδα από Listeria: Επείγουσα προειδοποίηση από τον FSA στις έγκυες γυναίκες για την κατανάλωση μανιταριών
spot_img

Το τροφιμογενές παθογόνο Listeria Monocytogenes είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας στους ενήλικες.

   Επείγουσα προειδοποίηση εξέδωσε ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας σε έγκυες και ευπαθή άτομα, όσον αφορά το παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes που είναι ικανό να προκαλέσει ακόμη και μηνιγγίτιδα. Το παθογόνο εντοπίστηκε σε εισαγόμενα μανιτάρια Enoki.

    Η κυβερνητική υπηρεσία προτρέπει τα ευάλωτα άτομα να μαγειρεύουν σχολαστικά τρόφιμα, καθώς τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και ακόμη και να αναπτυχθούν στο ψυγείο και μπορεί να προκαλέσουν λιστερίωση που μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές εβδομάδες ανάλογα με τη σοβαρότητα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, έμετο και πονοκεφάλους, με ορισμένες περιπτώσεις να οδηγούν ακόμη και σε σπασμούς. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Συνήθως προκαλείται από μόλυνση και μπορεί να είναι θανατηφόρα γι’ αυτό απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι ο πιο κοινός επικίνδυνος τύπος μηνιγγίτιδας και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος εντός 24 ωρών.

    Η Listeria Monocytogenes είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας στους ενήλικες, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NIH). Συνήθως, οι ασθενείς με LM από τις ευαίσθητες ομάδες παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της μηνιγγοεγκεφαλίτιδας από άλλες αιτίες: πυρετός, πονοκέφαλος, δυσκαμψία αυχένα, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση και νευρολογικά ελλείμματα. Αναφορές περιστατικών μηνιγγίτιδας από Λιστέρια σε υγιή άτομα εμφανίζονται πολύ σπάνια. Μπορεί άτυπα να παρουσιάζουν γενική ασθένεια που μοιάζει με γρίπη (πυρετός, διάρροια, πονοκεφάλους, ναυτία, έμετος, μυαλγίες) ή μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικά.

    Η παρούσα προειδοποίηση αφορά στα μανιτάρια Enoki, που μερικές φορές επισημαίνονται ως Enokitake, Golden Needle ή Lily Mushrooms. Είναι ψηλά, λευκά, μανιτάρια με λεπτό στέλεχος, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε όλη την Ασία. Ενώ συνήθως σερβίρονται μαγειρεμένα, περιστασιακά σερβίρονται ωμά, όπως σε σαλάτες ή ως γαρνιτούρα. Ο FSA ειδοποιήθηκε για την παρουσία Listeria monocytogenes στα μανιτάρια Enoki στον Καναδά και τις ΗΠΑ από το 2021.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει γνωστές περιπτώσεις λιστερίωσης που να συνδέονται με τα μανιτάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, η ανάλυση πρόσφατων δεδομένων δειγματοληψίας και δοκιμών από τους συνεργάτες της FSA και των τοπικών αρχών βρήκε την παρουσία Listeria monocytogenes σε 13 από τα 40 δείγματα μανιταριών Enoki που δοκιμάστηκαν, μερικές φορές σε υψηλά επίπεδα. Συνιστάται σε όλους τους καταναλωτές να ακολουθούν τις οδηγίες στη συσκευασία, να εφαρμόζουν καλές πρακτικές υγιεινής των τροφίμων κατά το χειρισμό των μανιταριών Enoki και να τα αποθηκεύουν στο ψυγείο στους 5 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη.

    Η Tina Potter, επικεφαλής περιστατικών στην FSA, δήλωσε: «Η συμβουλή της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων (FSA) και των Food Standards Scotland (FSS) είναι ότι τα μανιτάρια Enoki μπορούν να μολυνθούν με Listeria monocytogenes και πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο και να τα χειρίζονται προσεκτικά. Θα πρέπει να καθαρίζετε σωστά τις επιφάνειες και τα σκεύη που έχετε χρησιμοποιήσει για την προετοιμασία τους και να πλένετε τα χέρια σας. Όσες είναι έγκυες ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να μαγειρέψουν σχολαστικά τα μανιτάρια Enoki πριν τα καταναλώσουν, καθώς αυτό θα καταστρέψει τυχόν Listeria monocytogenes που υπάρχει, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες σε ευάλωτους καταναλωτές».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα