Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο μύθος καταρρίπτεται! Μεγάλος οινοπαραγωγός του Μπορντώ καταδικάστηκε σε φυλάκιση για απάτη – Μεταξύ άλλων αδικημάτων νέρωνε το κρασί!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΟ μύθος καταρρίπτεται! Μεγάλος οινοπαραγωγός του Μπορντώ καταδικάστηκε σε φυλάκιση για απάτη - Μεταξύ άλλων αδικημάτων νέρωνε το κρασί!
spot_img

Το Μπορντώ είναι μία από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές πόλεις του κόσμου με 117.000 εκτάρια αμπελώνων και με ετήσια κέρδη 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με ετήσια παραγωγή πάνω από 700 εκατομμύρια μπουκάλια με κάθε είδος κρασιού από τα καλύτερα στον κόσμο. Υπάρχει ένας παγκόσμιος μύθος για τα κρασιά του Bordeaux, αποτέλεσμα των προσπαθειών αιώνων των Μπορντωλέζων για την κορυφαία ποιότητα και γεύση κυρίως του κόκκινου κρασιού…. Τώρα αυτός ο μύθος εν ολίγοις καταρρίπτεται, καθώς μεγάλος οινοπαραγωγός της περιοχής καταδικάστηκε σε μία «άνευ προηγουμένου» ποινή φυλάκισης για απάτη: τα επίπεδα διοξειδίου του θείου ήταν πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, έκανε ανάμειξη κρασιών από διαφορετικούς παραγωγούς, έβαζε νερό! και οι ετικέτες είχαν ψευδείς χρονολογίες!

Ο Vincent Lataste, επικεφαλής της εταιρείας κρασιών Bordeaux Sequoia καταδικάστηκε για απάτη, αφού οι αρχές διαπίστωσαν ότι η εταιρεία έκανε – μεταξύ άλλων αδικημάτων – «απόπειρα εξαπάτησης γύρω από τις ουσιαστικές ιδιότητες των κρασιών».

Η καταδίκη του Vincent Lataste είναι η πρώτη του είδους της για μια εξέχουσα προσωπικότητα στη βιομηχανία κρασιού της Bordeaux.

Η εταιρεία του Lataste, Sequoia (η οποία έχει μετονομαστεί σε Awesome), κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για «εξαπάτηση, απόπειρα εξαπάτησης γύρω από τις ουσιαστικές ιδιότητες των κρασιών, δόλια χρήση και απόπειρα δόλιας χρήσης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)», σύμφωνα με τη Le Monde.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν επιθεωρητές του Κυβερνητικού Οργανισμού, Institut National de l’origine et de la qualité, πραγματοποίησαν έναν τακτικό έλεγχο στη Sequoia.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιθεώρησης, τα επίπεδα διοξειδίου του θείου ήταν πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Στη συνέχεια διεξήχθησαν περαιτέρω δοκιμές και οι αρχές, σύμφωνα με αναφορές, βρήκαν στοιχεία για περαιτέρω απάτη, συμπεριλαμβανομένης της ανάμειξης κρασιών από διαφορετικούς παραγωγούς, προσθήκης νερού στο κρασί και χρήσης ετικετών κρασιών που εμφανίζουν λανθασμένα έτη.

Ο κ. Lataste άσκησε έφεση κατά της ποινής, η οποία τώρα θα αναβληθεί έως γίνει η εκδίκαση αυτής της έφεσης. Όπως και να έχει, είναι απίθανο να εκτίσει ποινή φυλάκισης ακόμα και αν χάσει την έφεση. Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας οι ποινές ενός έτους ή λιγότερο μπορούν να εκτιστούν στο σπίτι, εφόσον τα άτομα φορούν ηλεκτρονικό βραχιόλι, όπως αναφέρει το The Connexxion.

Η βάση της προσφυγής του κ. Lataste αφορά τα ακόλουθα: τη νομιμότητα της έρευνας, η οποία σύμφωνα με τον δικηγόρο του παραβίασε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, την ακρίβεια των δεδομένων της υπόθεσης και τον ισχυρισμό ότι ήταν στις προθέσεις του κ. Lataste να εξαπατήσει τους πελάτες του.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα