Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι σε μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού επωμίζονται, όπως και πολλοί εργαζόμενοι ανά τον κόσμο το βάρος του πληθωρισμού, δηλαδή αυξημένο κόστος ζωής, αλλά με πενιχρούς μισθούς. Παράλληλα, οι αλυσίδες fast food κερδίζουν εις βάρος τους.
Ο πληθωρισμός πλήττει και τους Αμερικανούς. Οι τιμές λιανικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο του 2022, ξεπερνώντας τη συνολική ετήσια αύξηση των μισθών κατά 5,2% τον Μάιο του 2022. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν περισσότερο από 10% κατά τη διάρκεια του έτους.
Μισθολογική ανεπάρκεια και υποστελέχωση
Παράλληλα, όμως, ενώ ο μέσος μισθός ενός Αμερικανού έφτασε στα 2002 δολάρια ΗΠΑ, δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος ζωής τους. Οι υπάλληλοι των αλυσίδων γρήγορου φαγητού (fast food) υποαμοίβονται και αναγκάζονται να κάνουν διπλή δουλειά, καθώς τα περισσότερα καταστήματα γνωστών αλυσίδων, όπως McDonald’s, Burger King, KFC, Taco Bell κ.α είναι υποστελεχωμένα. « Με το κόστος των τροφίμων να αυξάνεται και τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται, πώς υποτίθεται ότι θα ζούμε;» αναφέρει ένας εργαζόμενος της McDonald’s και μέρος του συνδικάτου Fight for 15$ στον Guardian.
H πλειονότητα των εργαζομένων fast food αμείβεται λιγότερο από 15 δολάρια την ώρα (αντιστοιχούν περίπου σε 14 ευρώ) με λίγα ή καθόλου οφέλη. Αξίζει να σημειωθεί πως, μπορεί οι μισθοί να ακούγονται υψηλοί για τα δεδομένα της Ελλάδας, αλλά το κόστος ζωής είναι πολύ ακριβότερο και οι εργαζόμενοι δεν έχουν σύστημα κράτους πρόνοιας, για να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους, επίσης, δεν βλέπουν αυξήσεις στους μισθούς που να σχετίζονται με τις αυξανόμενες τιμές σε τρόφιμα, στέγη, ρούχα και μεταφορές.
Υπερκέρδη για τις πολυεθνικές στο χώρο του fast food
Και ενώ οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία φαστ φουντ παλεύουν με χαμηλές αμοιβές και υποστελέχωση, οι εταιρικές αλυσίδες φαστ φουντ έχουν αναφέρει τεράστια κέρδη. Σύμφωνα με τον Guardian, η McDonald’s ανέφερε αύξηση πωλήσεων ρεκόρ το 2021 στο 13,8% και κέρδος 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη, η Pizza Hut, ανέφερε κέρδη 399 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2022, αύξηση 22% από το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των συνθηκών είναι τα χρήματα των εργαζομένων στον τομέα του γρήγορου φαγητού να μην καλύπτουν βασικούς λογαριασμούς και έξοδα όπως φαγητό, φυσικό αέριο και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι εξαντλούνται, δουλεύουν χωρίς διάλειμμα, χωρίς άδεια μετ’ αποδοχών και χωρίς αντοχές, με ελάχιστες παροχές από τους εργοδότες τους. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι εργοδότες και το κράτος είναι πως η μισθολογική επάρκεια και η διατροφή είναι δικαίωμα και δεν είναι προαιρετικές παροχές. Για όλους, ό τι επάγγελμα και να κάνουν. https://www.theguardian.com/business/2022/jul/03/fast-food-workers-inflation