Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ουάου! Η Ινδία πρωτοπορεί στο θέμα των ετικετών στα τρόφιμα και θέτει σκληρούς κανόνες

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΟυάου! Η Ινδία πρωτοπορεί στο θέμα των ετικετών στα τρόφιμα και θέτει σκληρούς κανόνες
spot_img

Αποκλείονται εντελώς οι λέξεις “φυσικό”, “φρέσκο”, “αγνό”, “πρωτότυπο”, “παραδοσιακό”, “αυθεντικό”, “γνήσιο” και “πραγματικό”.

Προχωρημένη εμφανίζεται η Ινδία στο θέμα της διατύπωσης των ισχυρισμών στις ετικέτες των τροφίμων. Η Αρχή Ασφάλειας και Προτύπων Τροφίμων της Ινδίας (FSSAI) ζήτησε από τους κατασκευαστές τροφίμων να περιορίσουν τη χρήση της «φανταχτερής ονομασίας που περιέχει επίθετα» στις ετικέτες των τροφίμων, στις εμπορικές ονομασίες και στις διαφημίσεις. 

Έτσι απέκλεισε τις λέξεις “φυσικό”, “φρέσκο”, “αγνό”, “πρωτότυπο”, “παραδοσιακό”, “αυθεντικό”, “γνήσιο” και “πραγματικό”.  Το επιχείρημα της αρχής είναι πως αυτές οι λέξεις μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή «ως προς τη φύση του τροφίμου».

Εάν οι εταιρείες θέλουν οπωσδήποτε να συμπεριλάβουν μία από αυτές τις λέξεις στην ετικέτα θα πρέπει να συνοδεύονται από αποποίηση ευθύνης. Δηλαδή να προσθέσουν στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, το κείμενο: «Αυτό είναι μόνο ένα εμπορικό σήμα, ή φανταχτερό όνομα και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική φύση του τροφίμου» με μεγάλη γραμματοσειρά!

Οι νέοι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ στις 13 Δεκεμβρίου.

Η αυστηρότητα της Αρχής Ασφάλειας και Προτύπων Τροφίμων της Ινδίας (FSSAI) αποδεικνύεται και από το γεγονός της υποχρεωτικής αναγραφής θερμίδων στα μενού των εστιατορίων που επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο και μάλιστα όποιος δεν συμμορφώνεται του κλείνουν το μαγαζί!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα