Έρευνα για τις απόψεις καταναλωτών και εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων.
Ενάντια στο Ιταλικό νομοσχέδιο που απαγόρευσε την παραγωγή και εμπορία καλλιεργούμενου κρέατος πριν καλά καλά ξεκινήσει, μελέτη του Πανεπιστημίου της Ferrara και της SWG δείχνει πως τόσο οι Ιταλοί καταναλωτές όσο και οι εργαζόμενοι του χώρου των τροφίμων, βλέπουν αυτό το νέο προϊόν με ενδιαφέρον και περιέργεια, με την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστά το παραδοσιακό κρέας. Πιο συγκεκριμένα, 5 εν ενεργεία σεφ, 741 μελλοντικοί σεφ (φοιτητές στο πέμπτο έτος του ξενοδοχειακού ινστιτούτου), 1.000 καταναλωτές και 1.000 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, τάσσονται υπέρ του καλλιεργούμενου κρέατος.
Όσον αφορά τους μελλοντικούς σεφ, περίπου το 71% των ερωτηθέντων τείνουν να είναι υπέρ ή σθεναρά υπέρ του καλλιεργημένου κρέατος, το 69% θα έτειναν να το γευτούν ή θα ήθελαν να το δοκιμάσουν και το 63% θα έτεινε να το χρησιμοποιήσει ή θα το χρησιμοποιούσε στα μελλοντικά του μενού. Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το 86% αυτών δεν θα το χρησιμοποιούσαν αντί για παραδοσιακό κρέας, αλλά ως επιπλέον πάτο, στα ίδια μενού ή ειδικά μενού.
Όσον αφορά τους καταναλωτές περίπου το 70% των ερωτηθέντων τείνουν να είναι υπέρ του καλλιεργημένου κρέατος, γενικά. Το 64% θα είχε την τάση να το γευτεί. Το 62% θα είχε την τάση να το αγοράζει περισσότερο ή λιγότερο περιοδικά ή τακτικά. Ανάμεσά τους φαίνεται να είναι πάνω από όλα «μετανοημένοι» κρεατοφάγοι (άντρες) που δείχνουν ενδιαφέρον για το καλλιεργημένο κρέας, για τα πιθανά οφέλη του στην υγεία και το περιβάλλον.
Επίσης η πλειονότητα των ιδιοκτητών κατοικίδιων (53%) θα άφηνε τον σκύλο τους να δοκιμάσει καλλιεργημένο κρέας, ενώ μόνο το 22% δήλωσε πλήρη άρνηση με αυτή την έννοια. Το ποσοστό πιθανής αποδοχής αυξάνεται στο 58% εάν ληφθεί υπόψη η προθυμία να το αγοράσουν σε τακτική βάση. Το 43% των ερωτηθέντων θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν γι’ αυτό τουλάχιστον τόσα, ή ακόμη περισσότερα, από τα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος, ιδίως για τα πιθανά οφέλη αυτής της επιλογής στο περιβάλλον.
Στο μεταξύ η Ιταλία πριν λίγους μήνες, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε ρητά την εμπορία καλλιεργούμενου κρέατος, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει καν στη χώρα ακόμα. Επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο απαγορεύτηκε και η χρήση ονομάτων που σχετίζονται με το κρέας, όπως «σαλάμι» ή «μπριζόλα», για προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης, με πρόστιμα από 10.000 έως 60.000 ευρώ για τους παραβάτες. Αυτό προτάθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, Francesco Lollobrigida ο οποίος δήλωσε πως ο νέος νόμος θα χρησιμεύσει για την «προστασία της ανθρώπινης υγείας και της αγροδιατροφικής κληρονομιάς», με την Ιταλική Ένωση αγροτών Coldiretti, να συμφωνεί. Εκτός από την οπισθοδρόμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την απόσυρση της κοινοποίησης ενός μέτρου που θα ήταν ανεφάρμοστο από τη στιγμή που το στέλεχος των Βρυξελλών είχε εκφράσει τη γνώμη του και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε σε διαδικασία επί παραβάσει
Πριν από ένα χρόνο, ο αείμνηστος καθηγητής Alberto Ritieni, ιστορικός συνεργάτης του Salvagente, έκανε τους υπολογισμούς της περιβαλλοντικής εξοικονόμησης που θα συνεπαγόταν. Ο Ritieni εξήγησε: «Σε δύο μήνες μπορούμε να φτάσουμε έως και 50.000 τόνους προϊόντος, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα χοιρινό κρέας μπορεί να ζυγίζει έως και 150 κιλά, από την καλλιέργεια κρέατος παίρνουμε κρέας ίσο με περίπου 300.000 χοίρους χωρίς απόβλητα και μη βρώσιμα μέρη».