Ηλικιωμένη 96 ετών πέθανε από πνιγμό σε οίκο ευγηρίας στο Ίνβερνες στη Σκωτία – Πρόστιμο 1,8 εκατ. λιρών στην εταιρεία για σοβαρές παραλείψεις φροντίδας
Μία εταιρεία οίκου ευγηρίας καταδικάστηκε σε πρόστιμο άνω των 1,8 εκατομμυρίων λιρών (πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ) έπειτα από τον θάνατο 96χρονης τροφίμου, η οποία πνίγηκε από φαγητό ενώ έτρωγε μόνη της στο δωμάτιό της. Η υπόθεση αφορά την Elizabeth Campbell, γνωστή ως Peggy, κάτοικο του Cradlehall Care Home στο Ίνβερνες στη βόρεια Σκωτία. Η γυναίκα ακολουθούσε ειδική διατροφή με μαλακές, υγρές και κομμένες σε μικρά κομμάτια τροφές, ενώ το πλάνο φροντίδας της προέβλεπε ότι έπρεπε να εποπτεύεται στενά κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Στις 11 Ιουνίου 2022, το τμήμα όπου διέμενε στελεχώθηκε από δύο εργαζόμενες μέσω πρακτορείου που είχαν την ευθύνη για δώδεκα τροφίμους. Περίπου στις 5.45 το απόγευμα, η Peggy σερβιρίστηκε μακαρόνια με πατάτες τηγανητές, ενώ καθόταν στο κρεβάτι της. Μία από τις φροντίστριες έφυγε για να φέρει ένα ποτό που θα συνόδευε το γεύμα της, αλλά αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά με δύο άλλους τροφίμους, καλώντας για βοήθεια από άλλο τμήμα. Εξαιτίας της αναστάτωσης, η γυναίκα έμεινε μόνη της για περίπου είκοσι λεπτά μέχρι να επιστρέψει η φροντίστρια. Όταν η εργαζόμενη επέστρεψε, η Peggy είχε ήδη πνιγεί. Σήμανε συναγερμός και άλλοι εργαζόμενοι έσπευσαν να βοηθήσουν, ενώ λίγα λεπτά αργότερα έφθασε και παραϊατρικό προσωπικό. Η γυναίκα διαπιστώθηκε νεκρή επί τόπου.
Η έρευνα της Βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας (HSE) κατέληξε ότι ο θάνατος προήλθε από το γεγονός πως η εταιρεία δεν είχε διασφαλίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνώριζαν και ακολουθούσαν τα εξατομικευμένα σχέδια φροντίδας των τροφίμων. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η Peggy είχε αφεθεί χωρίς επίβλεψη κατά τη διάρκεια του γεύματος, κάτι που παραβίαζε τις οδηγίες ασφαλείας. Μετά την έρευνα, η HSE επέβαλε μέτρα συμμόρφωσης και η εταιρεία προχώρησε σε αλλαγές για να διασφαλίσει την κατάλληλη κατανομή προσωπικού στις βάρδιες, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι μέσω πρακτορείων να υποστηρίζονται πάντοτε από τακτικό προσωπικό που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των τροφίμων.
Η εταιρεία HC-One Limited, η οποία διαχειρίζεται τον οίκο ευγηρίας, δήλωσε ένοχη για παραβιάσεις του νόμου περί Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του 1974 και στις 20 Οκτωβρίου 2025 καταδικάστηκε από το Δικαστήριο του Ίνβερνες σε πρόστιμο ύψους 1,8 εκατομμυρίων λιρών. Η επιθεωρήτρια της HSE, Michelle Gillies, ανέφερε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν η εταιρεία είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνώριζαν τις ανάγκες των τροφίμων. Τόνισε ότι, αν και δεν αποδόθηκε ευθύνη σε συγκεκριμένο άτομο, οι παραλείψεις της εταιρείας οδήγησαν στον θάνατο της Peggy. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η HSE ερευνά περιστατικό πνιγμού σε οίκο ευγηρίας και κάλεσε όλες τις εταιρείες του κλάδου να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας των ηλικιωμένων, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια προς την οικογένειά της.