Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι γίνεται με τις τράπεζες τροφίμων στη Γερμανία;

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΤι γίνεται με τις τράπεζες τροφίμων στη Γερμανία;
spot_img

Με το κόστος ζωής να εκτινάσσεται στα ύψη σε όλη την Ευρώπη, όλο και περισσότεροι Γερμανοί στρέφονται στις τράπεζες τροφίμων οι οποίες προσφέρουν μια εναλλακτική λύση σε πολύ μειωμένες τιμές στα τρόφιμα

Η κρίση στον επισιτισμό δεν κάνει διακρίσεις, χτυπώντας ολοένα και περισσότερους καταναλωτές ανά τον κόσμο. Έτσι, βρήκε το δρόμο της και προς τη Γερμανία. Ιδιαίτερα μετά  τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός στη χώρα έκλεισε με 7,9% για τον Μάιο, σηματοδοτώντας το υψηλότερο ποσοστό μετά την επανένωση της χώρας το 1990.

Φυσικά, όπως και στην Ελλάδα, ο τομέας που επλήγη περισσότερο από την ακρίβεια είναι αυτός των τροφίμων και των ποτών. Με το κόστος ζωής να εκτινάσσεται στα ύψη σε όλη την Ευρώπη, πολλοί Γερμανοί στρέφονται στις τράπεζες τροφίμων για να τα βγάλουν πέρα.

Οι τράπεζες τροφίμων προσφέρουν μια εναλλακτική λύση σε πολύ μειωμένες τιμές στα τρόφιμα. Οι δωρεές προκύπτουν, συνήθως, από τα σουπερμάρκετ ή από ιδιώτες δωρητές και πρόκειται, συνήθως, για τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και έτοιμα, οικονομικά γεύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με δεδομένα της ιστοσελίδας The Daily Star, μπορεί κάποιος να γεμίσει το καρότσι του με τα απαραίτητα με το ποσό των 30 ευρώ.  

Η ζήτηση για τράπεζες τροφίμων σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί «σημαντικά» από την αρχή του έτους και διπλασιάστηκε σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικτύου τραπεζών τροφίμων Tafel. Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 1000 τράπεζες τροφίμων, οι οποίες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με εθελοντές. Ενώ, όμως, τα προϊόντα του δικτύου τραπεζών τροφίμων Tafel προκύπτουν από δωρεές, εξακολουθούν να πωλούνται, καθώς το δίκτυο πρέπει να καλύψει και τα έξοδα λειτουργίας του, επίσης αυξημένα λόγω των συνθηκών. Κάποια άλλα δίκτυα τραπεζών τροφίμων, όπως το Bernau, αύξησαν κατά περίπου 40 λεπτά τις τιμές τους για να μπορέσουν να καλύψουν τα κόστη τους. Ερχόμαστε, λοιπόν, στη δυσάρεστη συνειδητοποίηση πως ακόμα και οι τράπεζες τροφίμων, ο αρωγός των απόρων καταναλωτών, επωμίζεται το βάρος του πληθωρισμού.

Πλέον, εκτός από Γερμανούς πολίτες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα εβδομαδιαία ψώνια τους, συνταξιούχους και ανέργους, οι ουρές των τραπεζών τροφίμων γεμίζουν πλέον και με Ουκρανούς πρόσφυγες. Οι τράπεζες, μη μπορώντας να διαχειριστούν την αυξημένη εισροή πελατών, ζητάνε από την γερμανική κυβέρνηση να περάσει έναν νόμο που θα αναγκάζει τα σούπερ μάρκετ να δίνουν τα απούλητα τρόφιμα τους σε αυτές.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την οικονομική πίεση η κυβέρνηση της Γερμανίας μείωσε τους φόρους στα καύσιμα και το κόστος των μέσων μαζικής μεταφοράς και υποσχέθηκε σε όλους τους φορολογούμενους εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ. Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο