ΑρχικήΝέαΔιεθνήΤο ρύζι πίσω από την παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού - Οργή για...

Το ρύζι πίσω από την παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού – Οργή για τις δηλώσεις του

3 λεπτά ανάγνωσης

Οργή από τη δήλωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού ότι δεν έχει αγοράσει ποτέ ρύζι, «γιατί οι υποστηρικτές του το χαρίζουν τόσο πολύ που θα μπορούσε και να το πουλήσει»

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιαπωνίας υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόσφατη δήλωσή του ότι δεν αγοράζει ποτέ ρύζι επειδή το παίρνει δωρεάν. Η δήλωση του Τάκο Έντο εξόργισε την κοινή γνώμη, καθώς οι τιμές των τροφίμων στη χώρα του έχουν εκτοξευθεί και πολλοί πολίτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

- Advertisement -

Η παραίτηση του υπουργού εντείνει τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα, ο οποίος δέχεται ήδη σφοδρή κριτική για την αποτυχία του να συγκρατήσει τις αυξανόμενες τιμές του ρυζιού και να αντιμετωπίσει τη γενικότερη κρίση ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες. «Μόλις υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό Ισίμπα», δήλωσε ο Ετό στους δημοσιογράφους από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η δήλωση που εξόργισε

Νωρίτερα φέτος, ο Έτο είχε δηλώσει ότι κατανοεί τις «δυσκολίες» των καταναλωτών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης στις αρχές του έτους να αποδεσμεύσει περίπου 300.000 τόνους ρυζιού από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές. Ωστόσο, μιλώντας σε εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ίδιος σχολίασε ότι δεν έχει αγοράσει ποτέ ο ίδιος ρύζι, «γιατί οι υποστηρικτές του το χαρίζουν τόσο πολύ που θα μπορούσε και να το πουλήσει».

- Advertisement -

Η δήλωση του Έτο προκάλεσε αγανάκτηση στους καταναλωτές, καθώς η τιμή ενός σακιού ρυζιού έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία του Απριλίου. «Αναρωτήθηκα αν είναι σωστό να παραμείνω επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τις τιμές του ρυζιού, και κατέληξα ότι δεν είναι», είπε σήμερα ο πρώην υπουργός, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo. «Ζητώ για μία ακόμη φορά συγγνώμη από τους πολίτες για τις εξαιρετικά ανάρμοστες δηλώσεις μου, τη στιγμή που δίνουν μάχη με τις υψηλές τιμές του ρυζιού».

Ο Έτο αντικαταστάθηκε σήμερα από τον Σιντζιρό Κοϊζούμι, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος LDP απέναντι στον Ισίμπα το περασμένο φθινόπωρο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΕΟΦ: 289 φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα στην Ελλάδα – Ποια βρίσκονται στη νέα λίστα

210 φάρμακα αφορούν την κοινότητα, 56 τα νοσοκομεία, ενώ 21 χρειάζονται έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ

Επιδημία σαλμονέλωσης από ντομάτες στην Ιταλία – Άμεση απαγόρευση διάθεσης σε σχολεία, νοσοκομεία και γηροκομεία

Κρούσματα σε τέσσερις περιφέρειες, ανάκληση ντομάτας από τη Σικελία και έκτακτα μέτρα προστασίας στην Απουλία.