Το σκάνδαλο με το νοθευμένο μέλι αλλάζει το νόμο στην Τουρκία – «Στα μανταλάκια» οι εταιρείες τροφίμων που εξαπατούν.
Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας İbrahim Yumaklı, τονίζοντας ότι μια νέα προσπάθεια για την πάταξη των απατεώνων τροφίμων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Yumaklı, το Υπουργείο Γεωργίας εισέρχεται σε μια νέα εποχή για τον έλεγχο κάθε βήματος των τροφίμων από το χωράφι μέχρι το τραπέζι και τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε ασφαλή τρόφιμα. Στην προσπάθεια αυτή θα δημοσιοποιούνται από την πρώτη στιγμή οι παραγωγοί και οι εταιρείες τροφίμων που προσπαθούν να εξαπατήσουν τον κόσμο.
Ο Yumaklı υπενθύμισε μια επιχείρηση που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα εναντίον ενός εργοστασίου που παρήγαγε μέλι κατά παράβαση των κανονισμών επισήμανσης, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Κατά την επιχείρηση για το πλαστό μέλι στην Άγκυρα, κατασχέθηκαν 8.150 τόνοι γλυκόζης, φρουκτόζης και ζάχαρης και 100.000 ετικέτες μελιού διαφόρων εμπορικών σημάτων αξίας 900 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών και ξεκίνησε δικαστική έρευνα εναντίον έξι υπόπτων.
Η τελευταία φορά που το υπουργείο ανακοίνωσε τις εταιρείες που επιβεβαιώθηκε ότι διαθέτουν πλαστά ή νοθευμένα προϊόντα ήταν τον Μάρτιο του 2022.
Όταν η Τουρκία πλημμύρισε την Ευρώπη με μέλι από σιρόπι!
Η μελέτη της υπηρεσίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), που δόθηκε πέρσι στη δημοσιότητα, δείχνει ότι σε 320 δείγματα που ελέγχθηκαν σε 16 κράτη μέλη, για σχεδόν το 46% υπάρχουν έντονες υποψίες ότι παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ παραπάνω από το 14% της τελευταίας μελέτης το 2015-2017.
Συγκεκριμένα, το 74% των 89 παρτίδων μελιού από την Κίνα κρίθηκε ύποπτο, όπως σχεδόν το σύνολο εκείνων που εισήχθησαν από την Τουρκία (14 στις 15).
Το μέλι θεωρείται φυσικό και υγιεινό και πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι ευεργετικό για την υγεία, με τις τελευταίες να υποστηρίζουν πως μπορεί να αποτρέψει το διαβήτη τύπου 2 όπως και την παχυσαρκία. Λόγω των πολλών κρουσμάτων νοθείας που έχουν καταγραφεί πρόσφατα η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία ότι το μέλι πρέπει να έχει σαφώς καταγεγραμμένη στην ετικέτα της συσκευασίας του τη χώρα προέλευσής του. Ωστόσο εκτός από τη νοθεία, μια ποικιλία μολυσματικών ουσιών θα μπορούσε να είναι παρούσα στους χώρους παραγωγής μελιού. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής μελιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 20% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης.