Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το σοκολατούχο γάλα προέρχεται από καφέ αγελάδες – Αυτό πιστεύει το 7% των Αμερικάνων!

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΤο σοκολατούχο γάλα προέρχεται από καφέ αγελάδες - Αυτό πιστεύει το 7% των Αμερικάνων!
spot_img

Απίστευτος ο “γεωργικός αναλφαβητισμός” στις ΗΠΑ – 1 στους 5 ενήλικες δεν γνώριζε ότι τα χάμπουργκερ παρασκευάζονται από βόειο κρέας

Το 7% όλων των Αμερικανών ενηλίκων πιστεύει ότι το σοκολατούχο γάλα προέρχεται από καφέ αγελάδες, σύμφωνα με μια εθνικού επιπέδου διαδικτυακή έρευνα που ανατέθηκε από το Κέντρο Καινοτομίας της US Dairy. Τι σημαίνει αυτό για τις γνώσεις των ανθρώπων για την πηγή του φαγητού τους;

Εάν σας ρωτούσαν «από πού προέρχεται το σοκολατούχο γάλα;» τι θα απαντούσατε; Πάντως, 16,4 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε μια έρευνα του 2017 εθνικά αντιπροσωπευτική από το Κέντρο Καινοτομίας της US Dairy, απάντησαν πως προέρχεται από… καφέ αγελάδες! Αν κάνετε τα μαθηματικά σας, θα δείτε πως αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 7% όλων των Αμερικανών, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι το καφέ γάλα είναι στην πραγματικότητα γάλα με κακάο.  

Ο γεωργικός αναλφαβητισμός της Αμερικής

Ενώ με μια πρώτη ανάγνωση είναι αστεία η σκέψη του να θεωρεί κάποιος πως το καφέ γάλα θα μπορούσε πράγματι να είναι προϊόν καφέ αγελάδων, εκφράζει μια ευρύτερη πραγματικότητα: Οι Αμερικανοί είναι αναλφάβητοι σχετικά με τη γεωργία. Μια μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ενισχύει αυτή την παραδοχή, καθώς διαπίστωσε ότι σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες δεν γνώριζε ότι τα χάμπουργκερ παρασκευάζονται από βόειο κρέας. Πολύ περισσότεροι ήταν αυτοί που δεν είχαν εξοικείωση με βασικά στοιχεία της γεωργίας, όπως το πόσο μεγάλες είναι συνήθως οι φάρμες των ΗΠΑ και τι τροφή τρώνε τα ζώα. Όπως δήλωσε στην Washington Post η Cecily Upton, συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού FoodCorps, που φέρνει τη γεωργική και διατροφική εκπαίδευση στα δημοτικά σχολεία, για αυτό ευθύνεται η ελλιπής σχολική εκπαίδευση, καθώς ο άνθρωπος έχει πια μάθει ως βασική πηγή του γεύματός του τα καταστήματα λιανικής και όχι την πρωτογενή πηγή.

Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές κοινότητες και άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο ή υψηλότερο εισόδημα τείνουν να γνωρίζουν λίγο περισσότερα για την προέλευση της τροφής τους, η σύγχυση είναι μεγάλη στους απλούς πληθυσμούς. Αυτή η τάση μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί με την αστικοποίηση, η οποία στην Αμερική συνέβη το 1800. Η αστικοποίηση έφερε μια μεγάλη εξοικείωση και με την επεξεργασία και τη βιομηχανοποίηση των τροφίμων σε τέτοιο βαθμό που οι Αμερικανοί συνέδεσαν το φαγητό με την επωνυμία και όχι τόσο με την πρωτογενή μορφή και προέλευση της τροφής.

Το φαγητό του σήμερα, με λίγα λόγια, είναι ένα βιομηχανικό προϊόν και η επαφή του ανθρώπου με τη φύση περιορίζεται. Αυτή η αντίληψη και η πίστη στην επωνυμία μπορεί, επιπρόσθετα, να αποξενώσει τον άνθρωπο γενικότερα από το περιβάλλον και τη φύση, αλλά και να τον οδηγήσει σε κακές διατροφικές επιλογές.

Δημιουργώντας διατροφική συνειδητότητα

Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια γεννήθηκε ένα κίνημα για να αντιστραφεί αυτό το χάσμα, με ομάδες γεωργίας και διατροφής να προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά στη φύση της τροφής. Για παράδειγμα, η Food Corps, η οποία αναφέρθηκε και νωρίτερα, συνεργάζεται με καθηγητές σε όλη την Αμερική  για να προστεθεί η διατροφή, η αγροτική τεχνολογία και τα γεωργικά οικονομικά σε μαθήματα κοινωνικών σπουδών, επιστήμης και υγείας. Το πρόγραμμα USDA Farm to School, το οποίο απένειμε 5 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για το σχολικό έτος 2017-2018, χρηματοδοτεί επίσης έργα για τη γεωργική εκπαίδευση. Οι υποστηρικτές της ενεργού παρουσίας της γεωργίας στην εκπαιδευτική διαδικασία θεωρούν πως θα συμβάλλει όχι μόνο στην επανένωση του ανθρώπου με το περιβάλλον, αλλά θα συμβάλλουν και στη «δημιουργία» πιο υγιών ανθρώπων, με πιο σφαιρική αντίληψη για το τι τρώνε.  

Αμφισβήτηση έρευνας

Υπάρχουν ορισμένες πηγές που καταδικάζουν το ποιόν ή την αυθεντικότητα της έρευνας σχετικά με την προέλευση του σοκολατούχου γάλακτος. Αναφορές στην ιστοσελίδα The Conversation κάνουν λόγο για μη δημοσιοποιημένα στοιχεία της έρευνας, άρα δεν είναι σίγουρο το τι δείγμα πήραν, τι είδους ερωτήσεις έκαναν στους συμμετέχοντες ή αν οι ερωτήσεις ήταν κατασκευασμένες με κάποιο τρόπο έστιμ ώστε να κατασκευαστεί ένα συγκεκριμένο αφήγημα για τις γνώσεις των Αμερικάνων σχετικά με την πηγή της τροφής τους. Παρόλα αυτά, ακόμα και στην περίπτωση «ακύρωσης» της έρευνας, ο αναλφαβητισμός για τη γεωργική προέλευση της τροφής είναι μια υφιστάμενη πραγματικότητα.

Φυσικά, η άγνοια αυτή  δεν ίσχυε αποκλειστικά στους Αμερικανούς, αλλά προέρχεται από μια γενικότερη τάση που υπήρχε κατά την περίοδο της διεξαγωγής της έρευνας, η οποία τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία έχει αρχίσει να αλλάζει και ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στοχεύουν σε καλύτερης ποιότητας τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων σε λιστερίωση, καμπυλοβακτηρίωση, σαλμονέλωση και E. coli σε όλη την Ευρώπη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο