Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία και ΜΚΟ συγκρούονται για το ρόλο της γενετικής στη γεωργική μετάβαση

ΑρχικήΝέαΒιομηχανία και ΜΚΟ συγκρούονται για το ρόλο της γενετικής στη γεωργική μετάβαση
spot_img

Η επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας θα πρέπει να στηρίξει την καινοτομία στην ποικιλία καλλιεργειών για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επισιτιστικής κυριαρχίας και της αγρο-οικολογικής μετάβασης, ανέφερε η Γαλλική Ένωση Σπόρων (UFS).

Για την επίτευξη των στόχων ανθεκτικότητας της Γαλλίας για το 2030, «η γενετική καινοτομία θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο», σύμφωνα με το UFS.

Ο πρόεδρος της ένωσης, Κλοντ Ταμπέλ, δήλωσε ότι η συνέχιση των επενδύσεων στην έρευνα για την επιλογή ποικιλιών θα επιτρέψει στον τομέα να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στις προκλήσεις που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή ειδικότερα.

Αν και οι κλιματικοί κίνδυνοι κάνουν τις συγκομιδές όλο και πιο αβέβαιες, η επιλογή ποικιλιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής, ανέφερε. Το ζήτημα είναι σημαντικό στη Γαλλία, καθώς υπήρξε ανένδοτος όσον αφορά την ανάκτηση της επισιτιστικής κυριαρχίας της, ιδίως στον τομέα των πρωτεϊνών.

Η ανάπτυξη πιο ανθεκτικών και παραγωγικών ποικιλιών θα καταστήσει δυνατή την αντιστάθμιση των “αποτυχιών” παραγωγικότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιος φόβος από τις εμβληματικές στρατηγικές της ΕΕ Farm To Fork και βιοποικιλότητας, δήλωσε επίσης ο Tabel.

Σύμφωνα με την UFS, “η καινοτομία στις ποικιλίες θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο” για να καταστήσει τους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων πιο βιώσιμους. Αυτός είναι ένας από τους στόχους του σχεδίου «Γαλλία 2030» που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Οκτώβριο.

Ο κλάδος ζητά να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα τα επόμενα πέντε χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2022.

Μια τέτοια ιδέα είναι η ανάπτυξη ενός «στρατηγικού οράματος» για τη γεωργία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η εφαρμογή των «κατάλληλων» γαλλικών και ευρωπαϊκών κανονισμών για την αναπαραγωγή φυτών και η αυξημένη στήριξη της έρευνας μέσω δημόσιας χρηματοδότησης, όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια της UFS, Ρέιτσελ Μπλούμελ.

Τα αιτήματα αυτά έρχονται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις «νέες γονιδιωματικές τεχνικές» (NGT) για την ενημέρωσή τους σύμφωνα με την τελευταία επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι NGTs, οι οποίες, σύμφωνα με τη βιομηχανία, δημιουργούν μια πιο κατευθυνόμενη τροποποίηση γονιδιώματος χρησιμοποιώντας το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR/Cas9, εμπίπτουν στην οδηγία για τους ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς).

“Τα προϊόντα που προέρχονται από NGT μπορούν να συμβάλουν στο να καταστούν βιώσιμα τα συστήματα τροφίμων”, ανέφερε η Επιτροπή σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

“Δεν βλέπω το νόημα να στερηθούμε από τους εαυτούς μας ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως”, δήλωσε επίσης η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Irène Tolleret στη EURACTIV σε συνέντευξή της. Πρόσθεσε ότι “εάν δεν νομοθετήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνουμε τις ΗΠΑ να καθορίσουν τους κανόνες του παιχνιδιού”.

Σε κοινή επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβρη, δεκάδες Γαλλικές και Ευρωπαϊκές ΜΚΟ επέκριναν μια προσέγγιση η οποία ήταν “προκατειλημμένη από την αρχή”.

“Η Επιτροπή πιστεύει υπερβολικά στις μη επαληθεύσιμες υποσχέσεις του κλάδου”, σύμφωνα με τους υπογράφοντες την επιστολή, οι οποίοι επέκριναν επίσης την επιρροή των προγραμματιστών ΓΤΟ.

Η Επιτροπή λέγεται ότι «ακολουθεί άκριτα τον “κατάλογο επιθυμιών” της βιομηχανίας ΓΤΟ για απορρύθμιση», πρόσθεσαν.

Οι ΜΚΟ προειδοποιούν επίσης ότι η Επιτροπή αγνοεί τα επιστημονικά δεδομένα, γεγονός που δείχνει τους κινδύνους που ενέχουν οι NGTs. Για παράδειγμα, η γενετική τροποποίηση θα μπορούσε να δημιουργήσει ακούσιες μεταλλάξεις με “απρόβλεπτες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης δυνητικά απροσδόκητης τοξικότητας ή αλλεργιογένεσης”, ανέφεραν.

Επιπλέον, οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι η αποκανονιστικοποίηση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών θα αφήσει τους καταναλωτές και το περιβάλλον απροστάτευτους. Τόνισαν ότι αυτό θα “αποτρέψει επίσης τους πολίτες από το να γνωρίζουν τι τρώνε και τους αγρότες από το να γνωρίζουν τι σπέρνουν”.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα ξεπεράσουν τις «κόκκινες γραμμές» για τη βιοασφάλεια, τη διαφάνεια της πληροφόρησης και την προστασία των καταναλωτών και «πρέπει να απορριφθούν».

Η Επιτροπή σχεδιάζει να διεξαγάγει δημόσια διαβούλευση επί του θέματος έως το καλοκαίρι του 2022 για να εγκρίνει νέο κανονισμό το 2023.

Πηγή: Euractiv

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα