Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ εναντίον ΕΕ για το Nutri-Score: Πυρά της Ιταλίας κατά της Γαλλίας

ΑρχικήΝέαΕΕ εναντίον ΕΕ για το Nutri-Score: Πυρά της Ιταλίας κατά της Γαλλίας
spot_img

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συνθήκης για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Παρίσι, η Ιταλία διασταυρώνει τα ξίφη της με τη Γαλλία για το θέμα του τροφίμου.

Στόχος της Ιταλίας είναι να κατεδαφίσει την αξιοπιστία του Nutri-Score, συστήματος επισήμανσης τροφίμων που θεωρεί απειλή για τη μαγειρική κληρονομιά της.

Μετά από αρκετά χρόνια που η Ιταλία φαίνεται απομονωμένη στην εκστρατεία της για να σταματήσει το Nutri-Score από το να γίνει ο κανόνας σε όλα τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, η Ρώμη υποστηρίζει ότι τώρα στρατολογεί και τη Μαδρίτη στο στρατόπεδό της.

Το επιχείρημα της Ιταλίας είναι ότι οι μεσογειακές χώρες πρέπει να έχουν μια κοινή στάση για την προστασία των εμβληματικών τους τροφίμων, που μπορεί να σφραγιστούν με μια φωτεινή κόκκινη προειδοποίηση για την υγεία, αλλά έχουν από καιρό αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος μιας ντόπιας διατροφής που προάγει τη μακροζωία.

“Νόμιζα ότι ήταν μια χαμένη μάχη”, δήλωσε ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι στο ιταλικό κοινοβούλιο το Δεκέμβρη. “Τώρα η Ισπανία έχει ανακοινώσει ότι έχει αλλάξει εντελώς τη θέση της, επομένως είναι εναντίον του Nutri-Score. Η Γαλλία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα”, υποστήριξε.

Η ιταλική αρχή ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα κατά του γαλλικού κολοσσού των σούπερ μάρκετ Carrefour και άλλων εταιρειών τροφίμων σε όλη την Ευρώπη που έχουν ήδη αρχίσει να επισημαίνουν με το νέο αυτή σύστημα τα προϊόντα που πωλούν στην Ιταλία.

Εάν η έρευνα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων σε γίγαντες σούπερ μάρκετ ή πολυεθνικές που χρησιμοποιούν την ετικέτα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη των προοπτικών ανάπτυξης του συστήματος διατροφικής επισήμανσης ως υποχρεωτικού σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιλέξει ένα σύστημα επισήμανσης έως το τέλος του έτους στο πλαίσιο του θεματολογίου της Πράσινης Συμφωνίας για να ωθήσει τους καταναλωτές προς υγιέστερες επιλογές τροφίμων. Η εναλλακτική ετικέτα της Ιταλίας ονομάζεται Nutrinform.

Η εχθρότητα προς την ετικέτα τροφίμων Nutri-Score εκτείνεται βαθιά στο έθνος της Ιταλίας. Αν και η αντιμονοπωλιακή αρχή είναι πολιτικά ανεξάρτητη από την κυβέρνηση, η έρευνά της για το Nutri-Score αφήνει αιχμές ότι ενδεχομένως παραπλανά τους καταναλωτές στον τρόπο με τον οποίο κατατάσσει τη διατροφική αξία ενός τροφίμου δίνοντάς του ένα χρώμα και ένα γράμμα.

«Όλα τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε δείχνουν ότι βοηθά πραγματικά τους καταναλωτές, αντί να παραπλανά τους καταναλωτές», δήλωσε σύμφωνα με το Politico η Monique Goyens, γενική διευθύντρια της BEUC, της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών.

“Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για καθαρά πολιτικούς λόγους και αποτελεί πλήρη άρνηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας και του επιστημονικού έργου που καταδεικνύει τα οφέλη του Nutri-Score”, δήλωσε ο Σερζ Χέρτσμπεργκ, καθηγητής διατροφικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Paris Nord, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που εφηύρε το Nutri-Score.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να υποστηρίζουν το σήμα που θα κυκλοφορήσει σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ωστόσο, ο Marco Dreosto, ευρωβουλευτής της παράταξης League — του οποίου ο ηγέτης, Matteo Salvini, χαρακτήρισε το Nutri-Score ως ένα αντι-ιταλικό «μυστικό σχέδιο» —ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρώμη κερδίζει τη μάχη της ενάντια στο Nutri-Score.

Μάχη τροφίμων

Προς το παρόν, η αισιοδοξία της Ιταλίας δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Αντί να ανακοινώσει μια στροφή 180 μοιρών από το Nutri-Score, το οποία η Γαλλία ενέκρινε επίσημα, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Julien Denormandie δήλωσε στην πραγματικότητα μόνο ότι είναι καιρός να τελειοποιηθεί η μεθοδολογία που τη στηρίζει.

Αυτή η κίνηση ήταν μια αντίδραση στην αυξανόμενη πίεση από τους κατασκευαστές τυριού Roquefort, όπως ο γαλακτοκομικός γίγαντας Lactalis.

Ο Denormandie δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό το Nutri-Score εάν δεν το κάνει και μέχρι να το κάνει η ΕΕ.

Ομοίως, ο ισχυρισμός του Ιταλού υπουργού Patuanelli ότι η Ισπανία — μέχρι σήμερα υποστηρικτής της Nutri-Score — «άλλαξε εντελώς τη θέση της» δεν είναι επίσης τόσο απλός.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Γαλλία και η Ισπανία σκοπεύουν να δώσουν το βάρος στις Βρυξέλλες και να περιμένουν μέχρι η Επιτροπή να προτείνει μια διέξοδο από την αντιπαράθεση.

Αλλάζοντας τη.. συνταγή του NutriScore

Προς το παρόν, η πιο πιθανή πορεία φαίνεται να είναι ότι η Επιτροπή θα τροποποιήσει τη μεθοδολογία του Nutri-Score, για να βγάλει μέρος της μεσογειακής διατροφής από την εξίσωση.

Η ανώτερη αξιωματούχος της ΕΕ Κλερ Μπέρι δήλωσε στο POLITICO τον Σεπτέμβριο ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» ορισμένων προϊόντων διατροφής, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι, για ένα εναρμονισμένο σύστημα.

Ομοίως, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Irène Tolleret — από τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe του Εμανουέλ Μακρόν – πιστεύει ότι το Nutri-Score πρέπει να επανεξετάζεται μόνο και όχι να εγκαταλείπεται.

“Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η παρμεζάνα βαθμολογείται με D, το ελαιόλαδο είναι C και τα ζυμαρικά είναι Α. Αλλά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ζυμαρικά με πολλά πρόσθετα και παρμεζάνα και λάδι βαθμολογούνται με Α. Δεν συμφωνώ με αυτό”, εξήγησε.

Από το πιθανά προγράμματα επισήμανσης, το Nutri-Score εξακολουθεί να είναι “η πιο κατανοητή” και χρειάζεται μόνο να διορθωθεί, ανέφερε.

Ο Hercberg είπε ότι ο λόγος που το Nutri-Score δεν λαμβάνει υπόψη τα πρόσθετα ή το πόσο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο είναι ότι είναι τεχνικά αδύνατο να γίνει αυτό σε ένα μόνο σύστημα επισήμανσης.

Το έντονο χάσμα μεταξύ των στρατοπέδων υπέρ και κατά είναι πιθανό να ενταθεί κατά το προσεχές έτος πριν η Επιτροπή επιλέξει ένα σύστημα επισήμανσης για την ΕΕ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα