Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βρετανία: Ελλιπής η επικοινωνία του Εθνικού Εργαστηρίου μικροβιολογίας Τροφίμων με την ΕΕ μετά το Brexit

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΒρετανία: Ελλιπής η επικοινωνία του Εθνικού Εργαστηρίου μικροβιολογίας Τροφίμων με την ΕΕ μετά το Brexit
spot_img

Από την έξοδο από την ΕΕ, Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναπτύξει διαφορετικές στρατηγικές για συνοριακούς ελέγχους και η επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς είναι περιορισμένη.

Ελλιπή επικοινωνία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων στην Ευρώπη διαπιστώνει έκθεση που καλύπτει τις εργασίες του εθνικού εργαστηρίου αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (NRL) για τη μικροβιολογία τροφίμων μεταξύ Απριλίου 2022 και Μαρτίου 2023.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) παράγει έργο για την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας (FSS), καλύπτοντας παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως η Listeria monocytogenes, σταφυλόκοκκους θετικούς στην κοαγουλάση, E. coli, Campylobacter, Salmonella και το φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής.

Από την έξοδο από την ΕΕ, Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναπτύξει μια στρατηγική για συνοριακούς ελέγχους σε εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ζωικών και φυτικών προϊόντων και των τροφίμων υψηλού κινδύνου και των ζωοτροφών μη ζωικής προέλευσης, αλλά και διαφορετικές διαδικασίες για τους εργαστηριακούς ελέγχους που αφορούν σε μικρόβια, μιας και πλέον η επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς είναι περιορισμένη.

Παρά ορισμένους περιορισμούς, το NRL παρακολούθησε εξ αποστάσεως το μέρος των δοκιμών επάρκειας σε τρεις από τις έξι συνεδριάσεις του EURL, κατάφερε να παράσχει συμβουλές στην FSA, στα Επίσημα Εργαστήρια (OLs) και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, απάντησε σε ορισμένα ερωτήματα της FSA σχετικά με τις εργαστηριακές δυνατότητες του ΗΒ, μεταξύ άλλων και συνεργάστηκαν για σχόλια σχετικά με τις προτεραιότητες δειγματοληψίας του εθνικού σχεδίου παρακολούθησης και τα αποτελέσματα μιας μελέτης E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) σε αλεύρι.

Περιορισμοί μετά την έξοδο από την ΕΕ

Εξαιτίας της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το NRL είχε μειωμένη συνεργασία με τα εργαστήρια αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EURL). Δεν συμμετέχει πλέον στις ομάδες εργασίας δοκιμής πρόκλησης EURL Listeria και δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει όλα τα ετήσια εργαστήρια και τις εκπαιδευτικές συνεδρίες του EURL, αναφέρει το Food Safety News παραθέτοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης.

Μετά την πανδημία του COVID-19 και την αποχώρηση από την ΕΕ, υπήρξε μια πτωτική τάση στο EpiPulse και άλλες ειδοποιήσεις που αποστέλλονται στο NRL του Ηνωμένου Βασιλείου, μιας και μόνο ένα  ερώτημα από το Salmonella EURL σχετικά με τη μονοφασική Salmonella Typhimurium και την εμφάνισή του στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2021-2022 ελήφθη.

Επιπλέον, μια έκθεση ελέγχου σχετικά με τις δυνατότητες των Επίσημων Εργαστηρίων στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα, ενώ από την πλευρά του το NRL δουλεύει σε μια ανασκόπηση της AMR στη Listeria monocytogenes και άλλων τύπων του παθογόνου στα τρόφιμα.

Το NRL συναντήθηκε με την FSA για να διευκρινίσει τις ρυθμίσεις δειγματοληψίας και τους αναμενόμενους αριθμούς δειγμάτων, όμως οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των νέων απαιτήσεων δειγματοληψίας για εισαγόμενα από την ΕΕ τρόφιμα οδήγησαν σε καθυστέρηση του προγραμματισμού επιπλέον δοκιμών, αναφέρει το Food Safety News.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασπαρτάμη: Οι καταναλωτές επιμένουν στην Coke διαίτης – Αυξήθηκε η κατανάλωση!

Οι καταναλωτές παραμένουν ασυγκίνητοι στην κατάταξη της ασπαρτάμης ως «πιθανώς καρκινογόνα».

Mη σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες (NIAS) άνω του ορίου σε συσκευασίες παιδικών τροφίμων!

Τα NIAS δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν κανονισμό για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Τι είναι τα νοοτροπικά

Ποιες κατηγορίες υπάρχουν - Τι προτείνουν οι ειδικοί.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα