Από το Υπουργείο Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.
Δημόσιο Ανοιχτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας προκήρυξε Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ, πρώην ΤΑΠ) την 1η Φεβρουαρίου. Ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση των 59 αναψυκτηρίων υποδιαιρείται γεωγραφικά σε τρεις ομάδες. Η πρώτη αφορά 19 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανάμεσα στα οποία Ακρόπολη, Νομισματικό, αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας, Μουσεία Λαμίας, Μυτιλήνης, Σάμου, Ακρόπολη Ρόδου κ.ά.
Επίσης, ο μισθωτής θα αναλάβει την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών προϊόντων σε 14 χώρους όπως οι αρχαιολογικοί: Ορχομενού, Θερμοπυλών, Λαυρίου, Μαραθώνα, Καστελόριζου, Ιερά Μονή Οσίου Λουκά κ.ά. Η δεύτερη ομάδα αφορά 14 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (Μυκηνών, Μεσσήνης, Κνωσού, Σπιναλόγκας, Ναυπάκτου, Πατρών κ.ά.) και την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών σε 13 σημεία, ενώ η τρίτη ομάδα αφορά 26 χώρους (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, Βυζαντινού Πολιτισμού, Κάστρο Ιωαννίνων κ.ά.) και την τοποθέτηση αυτόματων πωλητών σε 9 σημεία (αρχαίο θέατρο Μαρωνείας, Κάστρο Πλαταμώνα, αρχαιολογικός χώρος αρχαίων Σταγείρων κ.ά.).
Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης για έξι επιπλέον. «Ως κριτήριο ανάθεσης ορίζεται αποκλειστικά η τιμή και, συγκεκριμένα, η υψηλότερη ετήσια τιμή του προσφερόμενου μισθώματος συνολικά ανά ομάδα
Το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για την Ομάδα Α ορίζεται στο ποσό των 529.995€ (μηνιαία περίπου 44.000 ευρώ), για την Ομάδα Β 293.620€ (μηνιαία περίπου 24.000 ευρώ) και για την Ομάδα Γ 531.347€ (επίσης γύρω στα 44.000 ευρώ), που δεν το λες και ακριβό καθώς μιλάμε για δεκάδες χώρους ανάμεσα στους οποίους και εκείνοι που έχουν υψηλή επισκεψιμότητα.
Οι συμμετέχοντες οφείλουν τα τελευταία πέντε χρόνια (2017-2021) να έχουν «ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου (1.000.000,00€) ευρώ και θετικά ίδια κεφάλαια»! Επίσης στα «Κριτήρια Τεχνικής και Επαγγελματικής Ικανότητας» απαιτείται «επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον κατά τα τελευταία έξι (6) έτη (2017-2022) στη λειτουργία 10 τουλάχιστον καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κλειστής ή ανοιχτής αγοράς, στα οποία τρόφιμα και ροφήματα (περιλαμβανομένων πρόχειρων ή και πλήρων γευμάτων, κρύας ή και ζεστής κουζίνας, πιτών, γλυκισμάτων, καφέ, χυμών φρούτων κ.λπ.) προετοιμάζονται και προσφέρονται σε όρθιους ή και καθήμενους πελάτες, σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες της Χώρας.
ΠΗΓΗ: EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ