Στις ΗΠΑ οι καταναλωτές αγοράζουν πλέον τρόφιμα από τα λεγόμενα “dollar stores“ λόγω του πληθωρισμού.
Τα “dollar stores” ή στα ελληνικά “καταστήματα δολαρίου” είναι μαγαζιά στις ΗΠΑ, στα οποία μπορεί κανείς να προμηθευτεί αντικείμενα για περίπου ένα δολάριο (0,92 ευρώ).
Στην Ελλάδα, το πλησιέστερο σε αυτό που διαθέτουμε είναι τα καταστήματα “Όλα με 1 ευρώ”, με τη διαφορά ότι τα dollar stores πωλούν και τρόφιμα, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ελληνικά που προμηθεύουν κυρίως είδη για το σπίτι.
Και όπως είναι φυσικό σε καιρούς κρίσης, τα καταστήματα δολαρίων έχουν ολοένα και περισσότερη απήχηση στους καταναλωτές. Μάλιστα, μια έρευνα βασισμένη σε καταναλωτές των ΗΠΑ που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Tufts επιβεβαιώνει πως πράγματι αυτά τα καταστήματα έχουν αυξανόμενο αποτύπωμα, ειδικά στον απομακρυσμένο Νότο.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι οι νότιες περιοχές των ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν ήδη υψηλότερα βασικά επίπεδα παχυσαρκίας και επισιτιστικής ανασφάλειας.
Σύμφωνα με τον Wenhui Feng, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Tufts, πολλές περιοχές εκεί έχουν ήδη θεσπίσει νόμους για να περιορίσουν την εξάπλωση τω dollar stores, χωρίς όμως να κατανοούν πλήρως το ρόλο τους στην κοινωνία και πιο συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό και τη σίτιση των αμερικανικών νοικοκυριών.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες σε συνεργασία με ειδικούς από την Υπηρεσία Οικονομικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν καταστήματα δολαρίων για να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα παρατηρώντας δεδομένα αγοράς τροφίμων μεταξύ 2008 και 2020 από το Δίκτυο Καταναλωτών IRI, αναφέρει το New Food Magazine.
Κατά την έρευνά τους, ανακάλυψαν ότι στις αγροτικές περιοχές και στις περιοχές με χαμηλό εισόδημα, οι άνθρωποι ξοδεύουν κατά μέσο όρο περισσότερο από το 5% του προϋπολογισμού τους για φαγητό σε καταστήματα δολαρίων. Συγκεκριμένα, τα αγροτικά νοικοκυριά των μαύρων μη Ισπανόφωνων, οι οποίοι τείνουν να αμείβονται πιο χαμηλόμισθα, ξοδεύουν το 11,6% του προϋπολογισμού των τροφίμων τους σε καταστήματα δολαρίων. Παρόμοια ποσοστά παρατηρήθηκαν και στις Νότιες περιοχές των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν πολλά dollar stores.
Για τους ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, τα καταστήματα δολαρίων είναι μια επιλογή για τα καταστήματα τροφίμων τους, παρόλο που διαθέτουν ως επί τω πλείστω επεξεργασμένα και λιγότερο υγιεινά τρόφιμα. Ωστόσο, είναι καλό να διερευνάται ο αντίκτυπός τους στους καταναλωτές, ούτως ώστε μελλοντικά να κάνουν ορισμένες βελτιώσεις, όπως να προσθέσουν όσο γίνεται πιο φρέσκες και υγιεινές επιλογές.
Aν και, όπως αναφέραμε προηγουμένως, στην Ελλάδα τα αντίστοιχα “Όλα με 1 ευρώ” δεν διαθέτουν τρόφιμα, εάν υπήρχε η δυνατότητα αυτή ενδεχομένως θα παρατηρούσαμε μια αντίστοιχη καταναλωτική τάση, καθώς ήδη τέτοια μαγαζιά παρατηρούνται σε πολλές ελληνικές γειτονιές.