Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Αλλάζουν τα ανώτατα όρια καταλοίπων για το φυτοφάρμακο fipronil

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Αλλάζουν τα ανώτατα όρια καταλοίπων για το φυτοφάρμακο fipronil
spot_img

Ο κανονισμός 2024/347 της επιτροπής της 22ας Ιανουαρίου 2024.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή τροποποίησε τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης μετά από αίτηση για ανοχές στο φυτοφάρμακο fipronil που χρησιμοποιείται στα ζαχαροκάλαμα στη Βραζιλία και στα γεώμηλα στη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία. Το fipronil -είναι απαγορευμένο στην παραγωγή τροφίμων στην Ε.Ε. 

- Advertisement -

 Ο αιτών δήλωσε ότι οι χρήσεις του fipronil σε τέτοιες καλλιέργειες που επιτρέπονται στις εν λόγω χώρες θα οδηγήσουν σε κατάλοιπα που υπερβαίνουν τα ΑΟΚ που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005 και ότι θα χρειαστούν υψηλότερα ΑΟΚ για να αποφευχθούν οι εμπορικοί φραγμοί κατά την εισαγωγή των εν λόγω καλλιεργειών. Δεδομένου ότι τα ζαχαροκάλαμα και οι πατάτες μπορούν να χορηγηθούν σε ζώα, ο αιτών πρότεινε επίσης την αύξηση ορισμένων από τα υφιστάμενα ΑΟΚ για το fipronil σε ζωικά προϊόντα.

Η ΕΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA να αξιολογήσει τους κινδύνους για τους καταναλωτές. Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να αλλάξει το Ανώτατο όριο Καταλοίπων fipronil στις πατάτες λόγω ανεπάρκεια στα στοιχεία που έδωσε ο αιτών αλλά, για άλλα τρόφιμα ούτε η έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής στην ουσία αυτή μέσω της κατανάλωσης όλων των τροφίμων που ενδέχεται να την περιέχουν ούτε η βραχυχρόνια έκθεση λόγω υψηλής κατανάλωσης των σχετικών προϊόντων καταδεικνύουν κίνδυνο υπέρβασης της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης ή της δόσης αναφοράς οξείας έκθεσης.

Με βάση την αιτιολογημένη γνώμη της EFSA ότι προτεινόμενη η τροποποίηση του ΑΟΚ είναι αποδεκτή.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα