Με τον νέο κανονισμό της ΕΕ 2023/915 θεσπίζονται πιο αυστηρά όρια για επιμολυντές μεταξύ των οποίων, βαρέα μέταλλα, μελαμίνη και PCB’s.
Μετά από 18 χρόνια και πολλές αναθεωρήσεις, ο βασικός κανονισμός για τους επιμολυντές στα τρόφιμα καταργείται και στη θέση του, τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός 2023/915.
Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, ο οποίος παρατίθεται ολόκληρος στη συνέχεια, τονίζεται η σημασία των υπεύθυνων επιχειρήσεων στην προστασία της δημόσιας υγείας και, θεσπίζονται ποιο αυστηρά ανώτατα όρια για επιμολυντές όπως τα PCBs , τα βαρέα μέταλλα, PAHs, μελαμίνη κα. Ο νέος κανονισμός αναφέρει επίσης τροποποιήσεις σχετικά με την αναγραφή των χρωστικών στα τρόφιμα, ενώ ενσωματώνει τις τελευταίες τροποποιήσεις του ΕΚ 1881/2006 που αφορούσαν στη θέσπιση ανώτατων ορίων για το Αρσενικό, Διοξίνες /PCBs,τα PFAS/PFOA, καθώς και την πλέον πρόσφατη για Τετραϋδροκανναβινόλη (THC) στα τρόφιμα.
Τα διαπιστευμένα εργαστήρια της TUV AUSTRIA LABS σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν εντάξει στο πεδίο τους την συγκεκριμένη δοκιμή από το 2022 ενώ εκτελούν το σύνολο των προαναφερθέντων εργαστηριακών δοκιμών. Στα αναλυτικά πεδία διαπίστευσης του εργαστηρίου περιλαμβάνονται και οι υπόλοιποι επιμολυντές των τροφίμων που αναφέρονται στο παράρτημα του νέου κανονισμού όπως για παράδειγμα οι Μυκοτοξίνες, τα αλκαλοειδή και Βαρέα Μέταλλα.
O νέος κανονισμός 2023/915 για τους επιμολυντές στα τρόφιμα.