Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Ανατράπηκε η απαγόρευση για τα παρασκευάσματα αλόης βέρα στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΕΕ: Ανατράπηκε η απαγόρευση για τα παρασκευάσματα αλόης βέρα στα τρόφιμα
spot_img

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την απαγόρευση των παρασκευασμάτων φύλλων αλόης που περιέχουν παράγωγα υδροξυανθρακενίου.

Στις 13 Νοεμβρίου 2024, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε σημαντικά τμήματα ενός κανονισμού της Επιτροπής, ο οποίος επεδίωκε να περιορίσει ή να θέσει υπό έλεγχο την προσθήκη ορισμένων βοτανικών φυτών που περιέχουν παράγωγα υδροξυανθρακενίου (HAD) στα τρόφιμα. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Επιτροπή υπερέβη τις εξουσίες της επιδιώκοντας να ρυθμίσει τα βοτανικά παρασκευάσματα.

- Advertisement -

Επιπλέον, η Επιτροπή, στηριζόμενη στην επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), δεν είχε αποδείξει ότι οι σχετικές ουσίες θα προσλαμβάνονταν σε ποσότητες που θα υπερέβαιναν κατά πολύ εκείνες που καταναλώνονται από μια κανονική διατροφή ή ότι αποτελούσαν με άλλο τρόπο δυνητικό κίνδυνο για τους καταναλωτές.

Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2021, προέβλεπε την απαγόρευση της εμπορίας των παρασκευασμάτων με βάση την αλόη βέρα που περιέχουν παράγωγα υδροξυανθρακενίου, αλόη-εμοδίνη, εμοδίνη, το ανάλογο της ντετρόνης και τα παράγωγά της. Επιπλέον, προέβλεπε περιορισμούς για εκείνα που βασίζονται στα φύλλα ή τους καρπούς της Cassia senna L., και με βάση το φλοιό του Rhamnus frangula L. ή του Rhamnus purshiana DC, καθώς υπήρχαν υποψίες πως περιέχουν παράγωγα υδροξυανθρακενίου.

Η Επιτροπή φαίνεται να είχε την άποψη ότι η ανεπάρκεια δεδομένων σχετικά με την ημερήσια πρόσληψη που δεν προκαλεί ανησυχία για την υγεία της επέτρεπε να υποθέσει ότι δεν υπάρχει επίπεδο ασφαλούς χρήσης των HADs, με αποτέλεσμα να μπορεί να τα απαγορεύσει πλήρως.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η απουσία ενός ορίου ήταν λανθασμένη, δεδομένου ότι η επιβλαβής επίπτωση στην υγεία πρέπει να εντοπίζεται όταν «προσλαμβάνονται ποσότητες της εν λόγω ουσίας που υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες που εύλογα αναμένεται να προσλαμβάνονται υπό κανονικές συνθήκες κατανάλωσης ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής».

Η Aloe Vera of Europe και άλλες εταιρείες του κλάδου αμφισβήτησαν το γεγονός ότι δεν είχε καθοριστεί μια ημερήσια δόση που να μην προκαλεί ανησυχίες για την υγεία και παρουσίασαν μελέτες που θα αποδείκνυαν την ασφάλεια των παραγώγων υδροξυανθρακένιου στις δόσεις που χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα διατροφής και σε άλλα παρασκευάσματα.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να έκρινε ότι η έλλειψη δεδομένων σχετικά με την ημερήσια δόση της επέτρεψε να υποθέσει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο πρόσληψης των ουσιών αυτών και, δυνάμει της αρχής της προφύλαξης, αποφάσισε συνεπώς την πλήρη απαγόρευσή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις εταιρείες, η ερμηνεία αυτή δεν θα ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις που απαιτεί ο κανονισμός 1925/2006 για να συμπεριληφθεί η αλόη στον κατάλογο των ουσιών που απαγορεύονται στα συμπληρώματα διατροφής. Πράγματι, ο κανονισμός απαιτεί να προσδιορίζονται οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία στην περίπτωση που η προσθήκη τέτοιων ουσιών συνεπάγεται «την πρόσληψη ποσοτήτων της εν λόγω ουσίας σημαντικά υψηλότερων από εκείνες που εύλογα αναμένεται να υποθέσει κανείς υπό κανονικές συνθήκες κατανάλωσης στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής».

Στην απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο συμφώνησε με τις εταιρείες και διαπίστωσε ότι η απαγόρευση όλων των παρασκευασμάτων που βασίζονται στα φύλλα της Aloe vera είναι υπερβολική. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει τον κανονισμό, θεσπίζοντας ενδεχομένως όρια ή προειδοποιήσεις για τα παράγωγα της αλόης, για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο