Ας το μάθουμε κι αυτό – Κυκλοφορεί και γρίπη των πτηνών
Ίσως οι περισσότεροι από εμάς να βρίσκουμε αυτή τη στιγμή κάποια χρησιμότητα στην κατάψυξη των αυγών μας όμως με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας ας ξέρουμε αν μπορούμε και πώς μπορούμε να το κάνουμε!
Ας μη ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή η γρίπη H5N1, γνωστή και ως γρίπη των πτηνών, έχει επηρεάσει δεκάδες πτηνοτροφία και εκατομμύρια όρνιθες με αποτέλεσμα η τιμή των αυγών να έχει ανέβει στα ύψη. Στις 8 Ιανουαρίου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν ότι 130.678.370 άγρια υδρόβια πτηνά, εμπορικά πουλερικά και «κοπάδια οπισθοφυλάκων ή χομπίστων» είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών και μέρος αυτών χρειάστηκε να θανατωθούν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ωμή πατάτα στους μαύρους κύκλους και ωμή μπριζόλα σε μαυρισμένο μάτι – Όντως λειτουργούν;
Είναι ασφαλής η κατάψυξη των αυγών;
“Τα κατεψυγμένα αυγά είναι εξίσου ασφαλή με τα φρέσκα αυγά”, ισχυρίζεται ο Δρ. Brian Labus , επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας και επιδημιολόγος. Ωστόσο, όπως σημειώνει, είναι σημαντικό να “λάβετε υπόψη ότι η κατάψυξη των αυγών δεν σκοτώνει κανένα παθογόνο, επομένως θα πρέπει να τα μαγειρέψετε σωστά αφού αποψυχθούν. Τα βακτήρια επιβιώνουν εύκολα στην κατάψυξη και θα αρχίσουν να αναπτύσσονται όταν βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες».
Πώς να καταψύξετε τα αυγά με τον σωστό τρόπο
Καταψύχω αυγά δε σημαίνει τα βάζω με το κουτί τους στην κατάψυξη. «Το υγρό που περιέχουν διαστέλλεται όταν παγώνουν και θα σπάσει το κέλυφος», εξηγεί ο Λαμπούς. Πέρα από το χάος που θα δημιουργηθεί στην κατάψυξη, ένα ραγισμένο κέλυφος δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε βακτήρια.
Για να καταψύξετε ολόκληρα αυγά, πρέπει να “τα χτυπήσετε μέχρι να αναμειχθούν, να τα ρίξετε σε δοχεία κατάψυξης, να τα σφραγίσετε καλά, να βάλετε ετικέτα με τον αριθμό των αυγών και την ημερομηνία και μετά να καταψύξετε”, συμβουλεύει η Elisa Maloberti, υπεύθυνη ασφάλειας τροφίμων στο American Egg Board . Επίσης δεν είναι πολύ έξυπνο να καταψύχουμε βρασμένα αυγά καθώς τα ασπράδια γίνονται σκληρά και υδαρή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καμπάνα 25 εκατ. σε πλατφόρμα παραγγελιών Παραπλανούσε πελάτες και οδηγούς και πρόσθετε εστιατόρια χωρίς συγκατάθεση
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μερικές τεχνικές για να διασφαλίσετε ότι τα κατεψυγμένα αυγά σας θα παραμείνουν ασφαλή για συνταγές στο μέλλον. Όπως εξηγεί η Maloberti, πρέπει να κάνετε μερικά επιπλέον βήματα όταν καταψύχετε τους κρόκους και τα ασπράδια ξεχωριστά. «Η ιδιότητα ζελατινοποίησης του κρόκου αυγού τον κάνει να πήζει ή να μοιάζει με ζελέ όταν καταψύχεται, επομένως πρέπει να δώσετε στους κρόκους ιδιαίτερη προσοχή», είπε. «Αν τα καταψύξετε ως έχουν, οι κρόκοι των αυγών θα γίνουν τελικά τόσο ζελατινώδεις που θα είναι σχεδόν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν σε συνταγή».
Η Maloberti λέει ότι μπορείτε να τα χτυπήσετε είτε με ένα όγδοο του κουταλιού του γλυκού αλάτι είτε με ενάμισι κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού ανά ένα τέταρτο φλιτζάνι κρόκου (περίπου τέσσερις κρόκοι). Στη συνέχεια, επισημάνετε το δοχείο με τον αριθμό των κρόκων, την ημερομηνία και αν έχετε προσθέσει αλάτι (άρα το χρησιμοποιείτε μόνο για τα κύρια πιάτα) ή ζάχαρη (άρα το χρησιμοποιείτε μόνο για ψήσιμο ή επιδόρπια).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση υψηλότερου κινδύνου για τα μολυσμένα μανιτάρια – Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο
Για τα ασπράδια, η Maloberti μοιράστηκε ότι απλά σπάτε και διαχωρίζετε τα αυγά ένα-ένα, φροντίζοντας να μην παραμείνει κρόκος στα ασπράδια. Στη συνέχεια, ρίξτε τα ασπράδια σε δοχεία κατάψυξης, σφραγίστε τα καλά, σημείωσε τα με τον αριθμό των ασπράδιων και την ημερομηνία και καταψύξτε τα.
Πώς να ξεπαγώσετε και να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα αυγά
Όπως σημείωσε ο Labus, όπως και με οτιδήποτε αποψύχεται, “είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στη θερμοκρασία του φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Τα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να αποψύχονται στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου”.
Αντίθετα, εάν τα αυγά είναι κατεψυγμένα και σφραγισμένα σε αδιάβροχη σακούλα, αφήστε τα να ξεπαγώσουν στο ψυγείο ή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
Ο Maloberti λέει επίσης ότι τα αυγά πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως μόλις αποψυχθούν. Εν τω μεταξύ, τα αποψυγμένα ασπράδια αυγών θα αποκτήσουν καλύτερο όγκο, αν τα αφήσετε να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασθένειας, τα αποψυγμένα κατεψυγμένα αυγά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε πιάτα που προορίζονται να μαγειρευτούν καλά. «Ακριβώς όπως συμβαίνει με τα φρέσκα αυγά, δεν πρέπει να τρώτε άψητα προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά που έχει αποψυχθί, όπως ζύμη μπισκότων ή κουρκούτι για κέικ», λέει η Maloberti.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επείγουσα ανάκληση παρασκευάσματος ψαριού – Για ποιους μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τραυματισμοί από καρέκλες γραφείου – Πώς να τις αναγνωρίσετε
Πόσο θα διαρκέσουν τα κατεψυγμένα αυγά;
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), τα κατεψυγμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν για έως και ένα χρόνο σε οικιακή κατάψυξη.