Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Nl: Νέα ανάκληση τροφίμου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα υγείας

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνLidl Nl: Νέα ανάκληση τροφίμου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα υγείας
spot_img

Μολυσμένο με το παθογόνο βακτήριο E. coli STEC που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και θάνατο δημοφιλές τρόφιμο της αλυσίδας.

Άλλο ένα περιστατικό μόλυνσης προϊόντος από τα σουπερμάρκετ Lidl αναγκάζει δημόσια Αρχή να εκδώσει επείγουσα ειδοποίηση προς τους καταναλωτές. Το προϊόν είναι μολυσμένο με STEC το οποίο «μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σε άτομα με χαμηλή αντοχή, όπως ασθενείς, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους».

- Advertisement -

Η πιο πρόσφατη ανάκληση τροφίμου από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl ανακοινώθηκε από τα Lidl της Ιταλίας και αφορούσε σε φυτικά Nuggets επειδή περιείχαν πλαστικά κομμάτια ενώ  η ίδια μάρκα σοκολάτας ανακλήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Lidl Ελλάς λόγω παρουσίας σκουληκιών.

Τα μολυσμένα λουκάνικα που ανακλήθηκαν από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ολλανδία.

Τa Escherichia coli ( E. coli ) είναι τύποι βακτηρίων που αποτελούν φυσιολογικό μέρος των βακτηρίων που ζουν στο έντερο του ανθρώπου και των ζώων. Ορισμένοι τύποι E. coli όπως το Shiga που παράγει τοξίνες E. coli (STEC) που είναι και η αιτία της ανάκλησης, μπορούν να παράγουν μια επιβλαβή ουσία (τοξίνες) που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μόλυνση στον άνθρωπο με γαστρεντερίτιδα (αιματηρή ή όχι) με ή χωρίς πυρετό. Η μόλυνση από STEC μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων και νερού και με στενή επαφή με μολυσμένα ζώα. Yπενθυμίζεται η πρόσφατη επιδημία E. coli με έναν θάνατο και 90 κρούσματα από Burger της McDobald’s. Και η μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι δυνατή, μεταξύ στενών επαφών.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 3 έως 4 ημέρες μετά τη μόλυνση Περίπου το 8% των ασθενών με λοίμωξη STEC αναπτύσσουν «αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο» (HUS), που χαρακτηρίζεται από νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγία και, νευρολογικά συμπτώματα. Το ποσοστό θνησιμότητας του HUS είναι περίπου 3-5% σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων ECDC. Το Escherichia coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) ήταν ο τρίτος πιο αναφερόμενος ζωονοσογόνος παράγοντας στους ανθρώπους το 2023 στην Ευρώπη.

Μολυσμένο με STEC βρέθηκε να είναι το προϊόν των Lidl στην Ολλανδία  «λουκάνικα βοείου κρέατος» με ημερομηνία λήξης 18-01-2025 και γραμμωτό κωδικό 4056489682035. Τόσο ο κολοσσός λιανικής όσο και η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Ολλανδίας κάλεσαν τους πελάτες της αλυσίδας να “Μην τρώτε τα λουκάνικα από βόειο κρέας”.

Αιτίες μόλυνσης στις γραμμές παραγωγής αλλαντικών

Η τροφογενής μετάδοση τoυ βακτηρίου E. coli σχετίζεται κυρίως με τον κιμά, αλλά κρούσματα έχουν επίσης συσχετιστεί με άλλες μορφές βοείου κρέατος, λουκάνικα που έχουν υποστεί ζύμωση, μολυσμένα λαχανικά και φρούτα καθώς και με μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα ξηρά και ημίξηρα λουκάνικα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρούνται γενικά ως ένα από τα πιο σταθερά και ασφαλή προϊόντα κρέατος. Σπάνια έχουν εμπλακεί σε τροφική δηλητηρίαση, αλλά οι παρασκευαστές αλλαντικών πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους δεν φιλοξενούν παθογόνα βακτήρια. Για να διασφαλιστεί ότι η επεξεργασία είναι επαρκής για την εξάλειψη οποιουδήποτε βιολογικού κινδύνου που υπάρχει στο προϊόν, πρέπει να επικυρωθούν διαδικασίες που να αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να επιτύχουν μια καθορισμένη μείωση όσον αφορά τα παθογόνα βακτήρια.

Σύμφωνα με μελέτη, με αφορμή μία επιδημία E. coli στη Σουηδία από λουκάνικα, η καθυστερημένη έναρξη της ζύμωσης, η έλλειψη θερμικής επεξεργασίας και η σύντομη περίοδος σκλήρυνσης σε ψυχρή θερμοκρασία προσδιορίστηκαν ως οι κύριοι παράγοντες που επέτρεψαν την επιβίωση του E. coli. To E. coli μπορεί να επιβιώσει σε όλη τη διαδικασία παραγωγής λουκάνικων που έχουν υποστεί ζύμωση εάν οι συνθήκες ωρίμανσης είναι ανεπαρκείς.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο