Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φίδια σε ελαιόδεντρα σε γλάστρες

ΑρχικήΝέαΦίδια σε ελαιόδεντρα σε γλάστρες
spot_img

Έντομα, μύκητες, ερπετά, αράχνες και διάφορα γεωργικά παράσιτα μεταφέρονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο με καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια. 

Φίδια ηπειρωτικής Ευρώπης, γκέκο και ιταλικές σαύρες τοίχου κατευθύνονται προς τη βόρεια Ευρώπη χωρίς να εντοπίζονται μεταξύ των εισαγωγών διακοσμητικών ελαιόδεντρων που προορίζονται για κήπους και χώρους πρασίνου. 

- Advertisement -

Αυτοί οι εισβολείς που κάνουν… “ωτοστόπ” μπορούν να γίνουν επεμβατικά παράσιτα που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον – όπως συνέβη σε προηγουμένως απαλλαγμένα από φίδια νησιά της Μεσογείου, όπως η Μαγιόρκα.

Αποτελούν επίσης κόκκινη σημαία για ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: το φάσμα των δυνητικά σοβαρών γεωργικών και περιβαλλοντικών παρασίτων που εισάγονται άθεΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εργάτρια σε εργοστάσιο ζάχαρης έπεσε μέσα στον εξοπλισμό παραγωγής και κατακρεουργήθηκε  – Η εταιρεία  πούλησε τα προϊόντα!λά τους στη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη με καλλωπιστικά φυτά και κομμένα λουλούδια, απλώς και μόνο επειδή είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε μεγάλους όγκους και σε, γρήγορα μετακινούμενες αποστολές φυτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο τύπος σωματικού λίπους που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις και θάνατο – Δεν το έχουν μόνο οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό Bioscience, οι ερευνητές λένε ότι παρά τους κανονισμούς και τους συνοριακούς ελέγχους, τα εισαγόμενα κομμένα λουλούδια και φυτά σε γλάστρες παρουσιάζουν αυξανόμενο κίνδυνο επειδή ο τεράστιος όγκος του εμπορίου καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο. Έντομα, μύκητες, ερπετά, αράχνες και διάφορα γεωργικά παράσιτα μεταφέρονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο με καλλωπιστικά φυτά που προορίζονται να φωτίσουν τα σπίτια και τους κήπους μας. Η παγκόσμια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για καλλωπιστικά φυτά αναπτύσσεται γρήγορα και επεκτείνεται γεωγραφικά και χρειάζονται επειγόντως βελτιωμένα πρότυπα, λένε. 

Το μεταβαλλόμενο κλίμα σημαίνει ότι τα έντομα που μεταφέρουν ασθένειες όπως τα κουνούπια, τα οποία πριν από δεκαετίες θα είχαν φτάσει στη βόρεια Ευρώπη και θα πέθαιναν από το κρύο, θα μπορούσαν τώρα να επιβιώσουν. Επιτρέπει επίσης σε ορισμένα διακοσμητικά φυτά να γίνουν επεμβατικά παράσιτα καθώς αλλάζουν οι συνθήκες ανάπτυξης. 

Οι καλλωπιστικές ελιές προς πώληση στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι άνω των 100 ετών, με πολλές κρυψώνες ανάμεσα στο φλοιό τους και στο χώμα στο οποίο μεταφέρονται. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο όσον αφορά την εισαγωγή παρασίτων“, δήλωσε ο καθηγητής William Sutherland στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Και πρόσθεσε: «Τα ενήλικα φίδια και οι σαύρες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αν περάσουν, ποια είναι η πιθανότητα να εντοπίσουμε μικρά έντομα και μύκητες – τα πράγματα που πραγματικά προκαλούν τα προβλήματα; Είναι πολύ δύσκολο οι αξιωματούχοι να ελέγξουν διεξοδικά μια εισαγωγή ενός εκατομμυρίου τριαντάφυλλων από την Κένυα, για παράδειγμα».

«Ο τεράστιος όγκος των κομμένων λουλουδιών και των καλλωπιστικών φυτών που διακινούνται με ταχύτητα σε όλο τον κόσμο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν όλα τα παράσιτα και οι ασθένειες που μεταφέρουν. Ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, οι ανεπιθύμητοι “ωτοστόπερ” περνούν συνεχώς από τελωνειακούς ελέγχους εισαγωγής», δήλωσε ο Δρ Σίλβιου Πετρόβαν, ερευνητής στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας.

Οι προμηθευτές δεν λειτουργούν πάντα εντός του νόμου. Οι ορχιδέες και οι κάκτοι συγκαταλέγονται στα φυτά υψηλής αξίας που μερικές φορές απογυμνώνονται παράνομα από τους τροπικούς βιότοπους και περιλαμβάνονται στις αποστολές. Οι κανονισμοί για την πρόληψη του εμπορίου προστατευόμενων άγριων φυτών είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα.

«Ακόμη και με το παγκόσμιο εμπόριο καλλιεργούμενων καλλωπιστικών φυτών, εξακολουθεί να υπάρχει αγορά για σπάνια είδη που λαμβάνονται από τη φύση, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία μείωση των ειδών, καθώς και σε αυξημένους κινδύνους να εισέλθουν άγρια ​​παράσιτα και ασθένειες των φυτών στην αλυσίδα εφοδιασμού. είπε η Δρ Έιμι Χίνσλεϊ, ερευνήτρια στο Πρόγραμμα Οξφόρδης Μάρτιν για το Εμπόριο Άγριας Ζωής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Δεντροβάτραχος σε τριαντάφυλλα ανθοπωλείου στο Σέφιλντ

Ο Petrovan, ένας ειδικός σε βατράχους, ενδιαφέρθηκε για το θέμα όταν του ζητήθηκε να αναγνωρίσει έναν ζωντανό βάτραχο που βρέθηκε σε τριαντάφυλλα σε ένα ανθοπωλείο στο Σέφιλντ. Στην αρχή νόμιζε ότι ήταν φάρσα, γιατί δεν το αναγνώριζε ως κανένα ευρωπαϊκό είδος. Όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν ένας δεντροβάτραχος που πρέπει να έφτασε με τα κομμένα τριαντάφυλλα από την Κολομβία μέσω του Ισημερινού, έμεινε έκπληκτος.

«Η εύρεση ενός δεντροβάτραχου της Νότιας Αμερικής σε ένα ανθοπωλείο του Σέφιλντ ήταν εκπληκτικό. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι αν μπορείτε να πάρετε αυτό το είδος εύθραυστου μικρού σπονδυλωτού να φτάνει ζωντανό σε μια αποστολή λουλουδιών χωρίς να γίνεται αντιληπτό στο τελωνείο, πόσο δύσκολο είναι να ανιχνευτούν πολύ μικρά παράσιτα γεωργικών εντόμων ή τα αυγά τους», είπε ο Petrovan.

Καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διεθνής βάση δεδομένων για τους τύπους και τον αριθμό των παρασίτων που βρίσκονται σε εισαγόμενα καλλωπιστικά φυτά, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πλήρως η έκταση του προβλήματος. Για να αποκτήσει ένα στιγμιότυπο, η ομάδα ανέλυσε αρχεία παρασίτων που βρέθηκαν σε καλλωπιστικά φυτά στα τελωνεία της Ολλανδίας κατά την περίοδο 2017-2018 και αναφέρθηκαν στο DEFRA στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο 2021-2023. Και στις δύο περιπτώσεις, πάνω από το 80% των παρασίτων που αναχαιτίστηκαν ήταν έντομα.

Πέρα από τα παράσιτα

Η μελέτη υπογραμμίζει πολλά άλλα που αφορούν περιβαλλοντικά και υγειονομικά θέματα που συνδέονται με το παγκόσμιο εμπόριο καλλωπιστικών φυτών, ιδιαίτερα στις χώρες που καλλιεργούν τα φυτά. Αυτά περιλαμβάνουν: 

  • μικροπλαστικά και αγροχημικά που βλάπτουν το περιβάλλον που εισέρχονται στα συστήματα εδάφους και νερού από τη διαδικασία καλλιέργειας· 
  • υπολείμματα φυτοφαρμάκων που βλάπτουν την υγεία που επηρεάζουν τους χειριστές κομμένων λουλουδιών· 
  • οι τεράστιοι όγκοι νερού που απαιτούνται για την καλλιέργεια λουλουδιών που διαφορετικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια τροφίμων – η βιομηχανία ανθοκομίας στην Κένυα, για παράδειγμα, είναι υπεύθυνη για έως και 98% του νερού που αντλείται από μεγάλες λίμνες όπως η λίμνη Naivasha. Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των προμηθευτών χωρών να καλύπτουν τις δικές τους γεωργικές ανάγκες.
  • το αποτύπωμα άνθρακα της ψύξης και της μεταφοράς κομμένων λουλουδιών μεταξύ ηπείρων – εκτιμάται ότι είναι έως και 3 κιλά CO2 ανά λουλούδι.
  • μεγάλες ποσότητες φυτών που λαμβάνονται από τη φύση, συμπεριλαμβανομένων ειδών κάκτων, παχύφυτων και ορχιδέων που απειλούνται με εξαφάνιση.

Αλλά ένας κλάδος που απασχολεί τόσους πολλούς ανθρώπους δεν είναι κακός: το εμπόριο καλλωπιστικών φυτών είναι σημαντικό για τις οικονομίες παγκοσμίως και υποστηρίζει πολλούς ανθρώπους και τις οικογένειές τους σε αγροτικές περιοχές. Το 2022 η αξία εξαγωγής των κομμένων λουλουδιών και του φυλλώματος ήταν 10 δισεκατομμύρια δολάρια και για τα ζωντανά φυτά και τους βολβούς ήταν 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε αντιδράσεις σπασμωδικής συμπεριφοράς που μπορεί να είναι καλοπροαίρετες, αλλά στην πραγματικότητα προκαλούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν», είπε ο Petrovan και πρόσθεσε: «Πρέπει να πιέσουμε για να κάνουμε τον κλάδο πιο βιώσιμο μέσω πρακτικών όπως οι πιστοποιήσεις και η καλύτερη ρύθμιση, και να συνεργαστούμε με όσους εμπλέκονται στο εμπόριο για να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους και πώς να τους μετριάσουν». 

Η Alice Hughes, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ που συμμετείχε επίσης στην έρευνα, δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές. Ενώ αναπτύσσονται πρότυπα πιστοποίησης, η αγορά φυτών αντί κομμένων λουλουδιών μπορεί να μειώσει πολλούς από τους κινδύνους που απορρέουν από την εισαγωγή κομμένων λουλουδιών. Διαρκούν πολύ περισσότερο και μειώνουν επίσης το κόστος εκπομπών».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο