Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Νέες απορρίψεις αιτήσεων για ισχυρισμούς υγείας σε τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΕΕ: Νέες απορρίψεις αιτήσεων για ισχυρισμούς υγείας σε τρόφιμα
spot_img

Δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/719 σχετικά με την άρνηση έγκρισης ορισμένων ισχυρισμών υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα, διαφορετικών από τους ισχυρισμούς που αφορούν τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης νόσου και την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη αίτηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DuPont Nutrition Biosciences ApS. Η Αρχή κλήθηκε να διατυπώσει γνώμη σχετικά με την επιστημονική τεκμηρίωση ισχυρισμού υγείας που αφορά το Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bi-07 (Bi-07) και τη συμβολή στην αύξηση της πέψης λακτόζης. Ο ισχυρισμός που προτάθηκε από τον αιτούντα είχε την ακόλουθη διατύπωση: «Το Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bi-07 συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης της λακτόζης σε άτομα που έχουν δυσκολία στην πέψη της λακτόζης».

Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και ο αιτών παρέλαβαν από την Αρχή την επιστημονική γνώμη σχετικά με τον εν λόγω ισχυρισμό, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, δεν αποδεικνύεται αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bi-07 και ευεργετικής επίδρασης στη φυσιολογία του οργανισμού (δηλαδή βελτίωση των συμπτωμάτων δυσπεψίας της λακτόζης) σε άτομα με δυσπεψία της λακτόζης. Συνεπώς, ο ισχυρισμός δεν θα πρέπει να εγκριθεί, επειδή δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας για τους ισχυρισμούς.

Η δείυτερη αίτηση που αναφέρεται στον νέο Κανονισμό, ήρθε από την εταιρεία Tchibo GmbH. Η αίτηση αυτή, αφορούσε αφορούσε τον καφέ C21 και την προστασία από ρήξεις κλώνων του DNA, ενώ ο προτεινόμενος ισχυρισμός είχε την ακόλουθη διατύπωση: «Η τακτική κατανάλωση του καφέ C21 συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του DNA στα κύτταρα του σώματος». Ο Καφές C21 περιγράφεται ως μείγμα καθαρού καβουρδισμένου καφέ του είδους Coffea arabica L. χωρίς συστατικά εκτός του καφέ.

Στην επιστημονική γνώμη που εξέδωσε η EFSA σχετικά με τον εν λόγω ισχυρισμό, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, δεν αποδεικνύεται αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του καφέ C21 και της προστασίας από ρήξεις κλώνων του DNA, συνεπώς, ο ισχυρισμός δεν θα πρέπει να εγκριθεί, επειδή δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που θέτει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 για τη συμπερίληψη ισχυρισμού στον ενωσιακό κατάλογο με τους επιτρεπόμενους ισχυρισμούς.

Η ίδια εταιρεία, η Tchibo GmbH, έκανε νέα αίτηση, αυτή τη φορά για ισχυρισμό υγείας ο οποίος αφορούσε το προϊόν MenaQ7® και την προστασία της ελαστικότητας των αρτηριών, με την ακόλουθη διατύπωση: «Το προϊόν MenaQ7®, που περιέχει βιταμίνη K2 ως μενακινόνη-7, βελτιώνει την αρτηριακή σκλήρυνση».

Η EFSA στην επιστημονική της γνώμη σχετικά με τον εν λόγω ισχυρισμό, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν αποδεικνύεται αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του προϊόντος MenaQ7® και της διατήρησης της ελαστικότητας των αρτηριών και ο ισχυρισμός δεν θα πρέπει να εγκριθεί.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα