Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
26.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Ο τομέας των αναψυκτικών έχει επιτύχει μείωση 26% των μέσων προστιθέμενων σακχάρων από το 2000

ΑρχικήΝέαΕΕ: Ο τομέας των αναψυκτικών έχει επιτύχει μείωση 26% των μέσων προστιθέμενων σακχάρων από το 2000
spot_img

Ο ευρωπαϊκός τομέας αναψυκτικών έχει επιτύχει μείωση κατά 17,7% των μέσων προστιθέμενων σακχάρων τα τελευταία επτά χρόνια με βάση τις ενισχυμένες δεσμεύσεις για την υγεία και τη διατροφή που έχει αναλάβει η Ένωση Ευρωπαϊκών Ενώσεων Αναψυκτικών (UNESDA).

Περίπου το 3,6% αυτού του ποσοστού επιτεύχθηκε σε μόλις δύο χρόνια, καθώς ο τομέας προσπαθεί να μειώσει αυτά τα σάκχαρα κατά άλλο ένα φιλόδοξο ποσοστό της τάξης του 10% έως το 2025.

«Αυτό θα αντιπροσωπεύει μια συνολική μείωση 33% στα μέσα πρόσθετα σάκχαρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες», δηλώνει ο Nicholas Hodac, γενικός διευθυντής του UNESDA, στο FoodIngredientsFirst.  

Τα κέρδη μείωσης της ζάχαρης έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί ως ασφαλείς από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είναι βασικά συστατικά για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης από τα ποτά μας, επιτρέποντας παράλληλα στους καταναλωτές να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας», λέει ο Hodac.

Ο τομέας των αναψυκτικών της Ευρώπης έχει επιτύχει ένα μέσο μερίδιο αγοράς άνω του 29% των προϊόντων χωρίς και χαμηλές θερμίδες στην Ευρώπη, με ορισμένες αγορές να φτάνουν έως και το 40 έως 50%.

Σύμφωνα με το Innova Market Insights, η ανησυχία για την πρόσληψη ζάχαρης και το ενδιαφέρον για τη μείωση της ζάχαρης οδηγούν σε μια εξελιγμένη προσέγγιση για τη γλύκανση τροφίμων και ποτών, ενώ υποστηρίζει ότι υπάρχει σαφής εστίαση σε τρεις παράλληλους τομείς: φυσικά γλυκαντικά, λιγότερη γλύκανση και χωρίς γλυκύτητα.

Τα εταιρικά μέλη του UNESDA έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην αναδιαμόρφωση και την ανάπτυξη νέων προϊόντων για να μειώσουν τα μέσα πρόσθετα σάκχαρα στα ποτά τους για να παρέχουν στους καταναλωτές πιο υγιεινές επιλογές ποτών. Ο τομέας έχει επιτύχει μείωση κατά 26% των μέσων προστιθέμενων σακχάρων από το 2000.

Ενώ ο ευρωπαϊκός τομέας αναψυκτικών δεν είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στη συνολική πρόσληψη σακχάρων από τους Ευρωπαίους, θα συνεχίσει να προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως αναφέρει το UNESDA. Ο κλάδος έχει αναλάβει μια πρόσφατη δέσμευση για τη μείωση της ζάχαρης στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για τις υπεύθυνες επιχειρήσεις τροφίμων και τις πρακτικές εμπορίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ο κώδικας δεοντολογίας είναι ένα από τα πρώτα παραδοτέα της στρατηγικής αυτής για την ενθάρρυνση βιώσιμων πρακτικών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και το UNESDA είναι μεταξύ των πρώτων υπογραφόντων.

Στόχοι διατροφής και κυκλικότητας 

Οι δεσμεύσεις του UNESDA για την υγεία και τη διατροφή περιλαμβάνουν υπεύθυνες πρακτικές διαφήμισης και μάρκετινγκ σε παιδιά κάτω των 13 ετών σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, εντατικοποιημένες ενέργειες για την υπεύθυνη δράση στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ΕΕ για την επίτευξη πλήρους συμμόρφωσης και εύληπτης διατροφικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες διατροφικές επιλογές.

Από την πλευρά της βιωσιμότητας, η UNESDA έχει δεσμευτεί να επιτύχει πλήρη κυκλικότητα για τη συσκευασία ποτών έως το 2030. Το Κυκλικό Όραμα Συσκευασίας 2030 του UNESDA αναφέρει ότι οι συσκευασίες ποτών θα είναι ανακυκλώσιμες έως το 2025 και οι φιάλες PET θα περιέχουν 50% ανακυκλωμένο περιεχόμενο.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.

Ευρωπαϊκή Νομοθεσία: Νέα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1370 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα.

Φακελάκι… μαγικό! Αναστέλλει την ωρίμανση φρούτων και λαχανικών και επιμηκύνει το χρόνο ζωής τους

Μια καινοτόμος λύση βασισμένη σε φυτικά συστατικά, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα των ενεργών συσκευασιών σε φρούτα και λαχανικά.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα