Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος Κανονισμός για τη χρήση γλυκολιπιδίων ως συντηρητικού σε ποτά

ΑρχικήΝέαΝέος Κανονισμός για τη χρήση γλυκολιπιδίων ως συντηρητικού σε ποτά
spot_img

Τα γλυκολιπίδια, όταν χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ποτών προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς και αναστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1037 για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 και (ΕΕ) αριθ. 231/2012, όσον αφορά τη χρήση γλυκολιπιδίων ως συντηρητικού σε ποτά.

Τον Δεκέμβριο του 2019 υποβλήθηκε αίτηση στην Επιτροπή για την έγκριση της χρήσης γλυκολιπιδίων ως συντηρητικού σε αρωματισμένα ποτά, σε ορισμένα άλλα προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία 14.1 «μη αλκοολούχα ποτά» και μπίρα χωρίς αλκοόλ και ποτά βύνης.

Η EFSA αξιολόγησε την ασφάλεια της προτεινόμενης χρήσης των γλυκολιπιδίων ως προσθέτου τροφίμων. Στη γνώμη που εξέδωσε στις 4 Μαΐου 2021 καθορίστηκε αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ) 10 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Η Αρχή επισήμανε ότι η υψηλότερη εκτίμηση έκθεσης 3,1 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα, σε νήπια, είναι εντός της καθορισμένης ΑΗΠ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε γλυκολιπίδια δεν προκαλεί ανησυχία ως προς την ασφάλεια όσον αφορά τις χρήσεις και τα επίπεδα χρήσης που προτείνονται από τον αιτούντα.

Τα γλυκολιπίδια παράγονται από τον μύκητα Dacryopinax spathularia σε διαδικασία ζύμωσης. Τα γλυκολιπίδια, όταν χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ποτών προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς και αναστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Τα γλυκολιπίδια δρουν κατά ζυμομυκήτων, ευρωτομυκήτων και θετικών κατά gram βακτηρίων και μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση έναντι άλλων συντηρητικών των οποίων η χρήση είναι επί του παρόντος εγκεκριμένη στα ποτά.

Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να εγκριθεί η χρήση των γλυκολιπιδίων ως συντηρητικού στα ποτά που καλύπτονται από την αίτηση και να αποδοθεί το E 246 ως αριθμός Ε στο εν λόγω πρόσθετο.

Οι προδιαγραφές για τα γλυκολιπίδια (E 246) θα πρέπει να περιληφθούν στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012, αφού το πρόσθετο αυτό συμπεριλαμβάνεται στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 για πρώτη φορά.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον νέο Κανονισμό, στο πιο κάτω αρχείο

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ενδοφλέβια θεραπεία βιταμινών: Μήπως πρόκειται για παγκόσμια απάτη;

Αλήθειες και ψέματα για την τάση ευεξίας των τελευταίων χρόνων, την ενδοφλέβια βιταμινοθεραπεία.

Πώς αποκαλύφθηκε ότι πίσω από το θανατηφόρο ξέσπασμα E. coli είναι η McDonald’s

Το χρονικό της αποκάλυψης και πώς ένας 17χρονος με αιμορραγικές διάρροιες βοήθησε τις αρχές να βρουν την άκρη του νήματος.

57χρονος μαχαιρώθηκε και πέθανε προσπαθώντας να κόψει κατεψυγμένα μπιφτέκια!

‘Ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Ουαλία, υπενθύμισε τον πιθανό κίνδυνο που ενέχει η προσπάθεια διαχωρισμού κατεψυγμένων τροφίμων με αιχμηρά αντικείμενα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο