Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: ΠΟΠ ο κρόκος Τουρκίας Safranbolu Safranı

ΑρχικήΝέαΕΕ: ΠΟΠ ο κρόκος Τουρκίας Safranbolu Safranı
spot_img

Ο κρόκος Τουρκίας Παράγεται, καλλιεργείται, λιπαίνεται, συγκομίζεται και αποξηραίνεται εντός των ορίων της κωμόπολης Σαφράμπολης της επαρχίας Καραμπούκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) τον κρόκο «Safranbolu Safranı», από την περιοχή της Σαφράμπολης της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι ο δικός μας κρόκος, ο κρόκος Κοζάνης καταχωρίστηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στο Μητρώο προστατευμένων ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999.

Το προϊόν «Safranbolu Safranı» είναι ανώτερης ποιότητας σε σχέση με τον κρόκο που παράγεται σε άλλα μέρη του κόσμου από άποψη αρώματος, χρώματος και χρωστικής ικανότητας, ενώ μπορεί να χρωματίσει ποσότητα νερού που ζυγίζει 100.000 φορές το βάρος του. Παράγεται, καλλιεργείται, λιπαίνεται, συγκομίζεται και αποξηραίνεται εντός των ορίων της κωμόπολης Σαφράμπολης της επαρχίας Καραμπούκ. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από σχετικά ξηρό κλίμα με ελάχιστη υγρασία. Η θερμοκρασία της περιοχής και το ύψος των βροχοπτώσεων είναι ιδανικά κλιματικά χαρακτηριστικά για τις ανάγκες του φυτού του κρόκου.

Η συγκομιδή του άνθους του κρόκου γίνεται με το χέρι νωρίς το πρωί, όταν τα άνθη είναι κλειστά σε μορφή μπουμπουκιού. Αυτή η διαδικασία καθιστά δυνατή τη διατήρηση των αιθέριων ελαίων του φυτού, επηρεάζοντας έτσι την ποσότητα της σαφρανάλης. Επομένως, για να αποκτηθεί κρόκος υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητο να συγκομιστεί από γρήγορο και έμπειρο προσωπικό πριν από την ανατολή του ηλίου. Το σημαντικότερο βήμα στην παραγωγή του κρόκου είναι να τραβηχτεί το στέλεχος ολόκληρο από τον ποδίσκο με το χέρι. Οι έμπειροι εργαζόμενοι γνωρίζουν ακριβώς πώς να τραβήξουν το στέλεχος χωρίς να σπάσουν τα νήματα, καθώς και πόση δύναμη χρειάζεται να ασκήσουν για να το αφαιρέσουν μονοκόμματο. Ο κρόκος δεν συνθλίβεται ούτε κονιοποιείται, αλλά αποξηραίνεται στο αρχικό του σχήμα, διατηρώντας το πορφυρό χρώμα του. Αυτό το αποξηραμένο προϊόν πωλείται στη συνέχεια ως κρόκος.

Η νέα αυτή ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των 1.684 γεωργικών προϊόντων που προστατεύονται ήδη. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο για τα συστήματα ποιότητας και στην πύλη GIView.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηχηρή αποχώρηση Χαρουτουνιάν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα – Ανταλλαγές πυρών με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό έστειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ – Έχει λήξει η θητεία του λέει το ΥΠΑΑΤ.

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα