Άνοδο σημείωσε στις αρχές του 2022 το εμπόριο του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μαζί με την Κίνα αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ που δημοσιεύθηκαν εχθές 4 Μαΐου, η συνολική αξία του ανήλθε σε 28,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, ποσό αυξημένο κατά 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 15,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σε 12,5 δισ. ευρώ, ποσά αυξημένα κατά 16% και 38% αντίστοιχα. Τον Ιανουάριο συνεχίστηκε η τάση μείωσης των εξαγωγών και αύξησης των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μαζί με την Κίνα αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ.
Οι κύριες χώρες προέλευσης των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων τον Ιανουάριο του 2022 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία. Οι τέσσερις αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 137% ξεπερνώντας σε αξία το 1 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα έντονη αύξηση στις εισαγωγές οίνου, αμπελοοινικών προϊόντων, πουλερικών και αυγών. Η σημαντική αυτή αύξηση εξηγείται από το γεγονός ότι οι εμπορικές ροές τον Ιανουάριο του 2021 ήταν πολύ χαμηλές μετά τους συνοριακούς ελέγχους που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και την ενιαία αγορά της. Ωστόσο, το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Πριν από τη ρωσική εισβολή, οι εισαγωγές από την Ουκρανία είχαν αυξηθεί κατά 88% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022 και ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στις εισαγωγές σιτηρών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 258 εκατ. ευρώ (136%). Κατά τα λοιπά, οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 16%, ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 67%. Όσον αφορά συγκεκριμένα προϊόντα, οι τρεις κορυφαίες κατηγορίες εξαγωγών της ΕΕ ήταν τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα αλευροποιίας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο οίνος και τα αμελοοινικά προϊόντα. Οι εξαγωγές αυτές αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων. Τον Ιανουάριο του 2022, οι εν λόγω τομείς αύξησαν την αξία των εξαγωγών τους κατά 203 εκατ. ευρώ, 219 εκατ. ευρώ και 227 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι εξαγωγές σιτηρών επίσης αυξήθηκαν σημαντικά κατά 210 εκατ. ευρώ (+24%).
Ενώ το χοίρειο κρέας παραμένει ο τέταρτος ισχυρότερος εξαγωγικός κλάδος, η αξία των εξαγωγών χοιρείου κρέατος μειώθηκε κατά 233 εκατ. ευρώ (-16%) σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Όσον αφορά τις εισαγωγές, η αξία των εισαγωγών ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών υπερέβη τα 1,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022. Τα προϊόντα αυτά αντιστοιχούν στο 14% του συνόλου των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων το 2021.