Μελέτη δείχνει ότι οι έφηβοι μπορούν να αποδεχθούν μία διατροφή με βάση τα όσπρια εάν συμμετέχουν στην δημιουργία τους.
Η προώθηση βιώσιμης διατροφής, που αξιοποιεί και δίνει βήμα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, είναι ευεργετική τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference, είχε στόχο να αναπτύξει καινοτόμα, βιώσιμα και υγιεινά πιάτα με βάση τα όσπρια για σχολικές καντίνες μέσω της συνδημιουργίας με εφήβους σε μια περιοχή χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης με υψηλό ποσοστό μετανάστευσης.
Δεκαεννέα έφηβοι και τέσσερις σεφ συμμετείχαν σε επαναληπτικές συνεδρίες συζητήσεων σε ομάδες εστίασης χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μεθόδων για να να εντοπίσουν ιδέες για νέα πιάτα με βάση τα όσπρια μέσω συνεδριών «καταιγισμού ιδεών». Στη συνέχεια, 91 έφηβοι βαθμολόγησαν την προθυμία τους να δοκιμάσουν 28 πιάτα με βάση αυτές τις ιδέες. Επιλέχθηκαν έξι έννοιες και μεταφράστηκαν σε πρωτότυπα που υποβλήθηκαν σε περαιτέρω αξιολόγηση από 138 εφήβους που αξιολόγησαν τις προτιμήσεις, τις αισθητηριακές και συναισθηματικές τους αντιδράσεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα πιάτα έτυχαν καλής αποδοχής, με χαμηλότερη αποδοχή μεταξύ των εφήβων με υψηλή νεοφοβία, ωστόσο κανένα από τα επιλεγμένα πιάτα δεν απορρίφθηκε. Το πιάτο με την υψηλότερη βαθμολογία περιείχε σόγια και αρακά (φρέσκο και πολύχρωμο poké, με φύτρα σόγιας, αρακά, τραγανή σαλάτα, καλαμπόκι, ψιλοκομμένες ντομάτες, αβοκάντο, λαβράκι και σάλτσα σόγιας) ακουλουθούμενο από τις φακές (Φακές “arancino” με ψιλοκομμένη κρέμα φακής με τραγανό πανάρισμα φακής και με σάλτσα ντομάτας), τα ρεβύθια (Σάντουιτς πολέντα στη σχάρα με κρέμα ρεβιθιού (χούμους) λεμόνι, μοτσαρέλα και ψιλοκομμένη ντομάτα) ενώ στην 21η θέση σε βαθμολογία ήταν ένα πιάτο με αρακά (“Crostone” με κρέμα μπιζελιού με αντζούγιες, μαϊντανό και λεμόνι).
Η μελέτη δείχνει ότι η συνδημιουργία με εφήβους, σε συνδυασμό με την κατανόηση των ατομικών διαφορών, αποτελούν ελπιδοφόρες στρατηγικές για την ανάπτυξη καινοτόμων, υγιεινών και καλοπροαίρετων πιάτων με βάση τα όσπρια για σχολικές καντίνες.
Συμπερασματικά, η συμμετοχή των εφήβων στη διαδικασία καινοτομίας των πιάτων με όσπρια, είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική, καθώς οι δραστηριότητες συν-δημιουργίας μπορούν να οδηγήσουν σε αρεστά και αποδεκτά εξατομικευμένα προϊόντα. Συνολικά, αυτή η έρευνα συμβάλλει στον αυξανόμενο όγκο της βιβλιογραφίας για τη συνδημιουργία στην καινοτομία τροφίμων και υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης διαφορετικών προοπτικών και της κατανόησης των ατομικών διαφορών στο σχεδιασμό βιώσιμων και ελκυστικών λύσεων διατροφής για εφήβους. Γεφυρώνοντας τη θεωρία και την πράξη, η μελέτη παρέχει αξιόπιστες γνώσεις για τους ενδιαφερόμενους που εμπλέκονται στη διατροφή των εφήβων, στα σχολικά προγράμματα διατροφής και στην ανάπτυξη προϊόντων διατροφής.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.