Στοματική έκθεση σε νανοκυτταρίνη: Γαστρεντερική πέψη, πρόσληψη νανοϊνών και τοπικές επιδράσεις.
Η νανοκυτταρίνη (NC) είναι ένα αναδυόμενο υλικό στον τομέα των τροφίμων με πολλούς πιθανούς τομείς εφαρμογής. Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση «Απογραφή σε εφαρμογές νανοτεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας, των ζωοτροφών και των τροφίμων», που δημοσιεύθηκε από την EFSA το 2014, ο άργυρος, το διοξείδιο του τιτανίου και τα νανοκαψουλώματα αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα από τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως υλικό που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα (για παράδειγμα, συσκευασίες τροφίμων) και ως πρόσθετα τροφίμων σε νανοκαψούλια ή σε νανομεγέθη. Η φυτική νανοκυτταρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο χαμηλών θερμίδων για πρόσθετα υδατανθράκων που χρησιμοποιούνται ως πυκνωτικά, φορείς γεύσης και σταθεροποιητές εναιωρήματος σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων διατροφής. Είναι χρήσιμη για την παραγωγή γεμίσματος, θρυμματισμού, πατατάκια, γκοφρέτες, σούπες, σάλτσες, πουτίγκες κ.λπ. Οι εφαρμογές τροφίμων προκύπτουν από τη ρεολογική συμπεριφορά του τζελ νανοκυτταρίνης.
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι NC, δηλαδή βακτηριακή NC (BNC), νανοϊνιδωμένη κυτταρίνη (NFC) και νανοκρύσταλλοι κυτταρίνης (CNC). Οι βιολογικές πηγές και οι συνθήκες επεξεργασίας επηρεάζουν αρκετές φυσικοχημικές παραμέτρους του NC. Η EFSA προσχώρησε σε νέα αξιολόγηση για την αντιμετώπιση των κενών δεδομένων στην εκτίμηση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την στοματική έκθεση σε NC και επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες:
- αξιολόγηση της πρόσληψης και πιθανής διέλευσης του εντερικού φραγμού από το NC,
- εκτίμηση των τοπικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και της γονοτοξικότητας, στο γαστρεντερικό επιθήλιο και
- αξιολόγηση πέψης ή αποδόμηση του NC από το ανθρώπινο μικροβίωμα.
Οκτώ δείγματα NC που ανήκουν στους τρεις τύπους NC, επιλέχθηκαν ως υλικά μελέτης και υποβλήθηκαν σε ενδελεχή φυσικοχημικό χαρακτηρισμό. Στην μελέτη αποδείχτηκε κυτταρική πρόσληψη αυτών των υλικών. Η πρόσληψη ήταν η μεγαλύτερη σε συνθήκες επαναλαμβανόμενης έκθεσης, στις οποίες αποδείχθηκε διέλευση του εντερικού φραγμού για CNC. Παρατηρήθηκαν προφλεγμονώδεις αποκρίσεις συνοδευόμενες από μαζική πρόσληψη NC σε μακροφάγα, ενδεικτικές για πιθανές ανοσοτοξικολογικές επιδράσεις και διαταραχή της λειτουργίας φραγμού, ενώ δεν υπήρξαν ενδείξεις για γονοτοξικότητα. Τελικά, Δεν παρατηρήθηκε σχηματισμός μικρότερων σωματιδίων μετά από ζύμωση NC στο κόλον.
Για την ενσωμάτωση αυτών των αποτελεσμάτων στη ρυθμιστική εκτίμηση επικινδυνότητας του NC μετά από στοματική έκθεση, εξετάστηκε η προοπτική χρήση του NC ως νέας τροφής ή ως πρόσθετο τροφίμων.