Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση της γονιδιοτοξικότητας του ακρυλαμιδίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Αξιολόγηση της γονιδιοτοξικότητας του ακρυλαμιδίου
spot_img

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με τους επιμολυντές στην τροφική αλυσίδα (ομάδα CONTAM) εξέδωσε επιστημονική έκθεση σχετικά με το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά στα αμυλούχα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία (>120°C). Η παρουσία του στα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει δυνητικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου για τους καταναλωτές όλων των ηλικιών. 

Η έκθεση για το ακρυλαμίδιο, συντάχθηκε από ομάδα εργασίας και εγκρίθηκε από την ομάδα CONTAM πριν από την τελική έγκρισή της. Εξετάστηκαν οι τρόποι δράσης στους οποίους βασίζεται η καρκινογένεση του ακρυλαμιδίου (ΑΑ), συμπεριλαμβανομένων των γονιδιοτοξικών και μη γονιδιοτοξικών επιδράσεων.

Οι σχετικές δημοσιεύσεις μετά τη γνωμοδότηση της ομάδας CONTAM του 2015 σχετικά με την AA στα τρόφιμα αναθεωρήθηκαν. Αρκετές νέες μελέτες επεκτείνουν τις πληροφορίες που αξιολογήθηκαν από την ομάδα CONTAM στη γνώμη της για το 2015 και υποστηρίζουν τα συμπεράσματά της.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο ανασκόπησης, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το σύνολο των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων υποστηρίζει σαφώς έναν γονιδιοτοξικό τρόπο δράσης στον οποίο βασίζονται οι νεοπλασματικές επιδράσεις του ακρυλαμιδίου.

Κρίθηκε ακόμα σκόπιμο να παρασχεθεί επιστημονική δήλωση σχετικά με αυτό το άρθρο και να αξιολογηθεί εάν ενδείκνυται επικαιροποίηση της επιστημονικής γνώμης σχετικά με το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα.

Η ομάδα CONTAM κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ακρυλαμίδιο είναι γονιδιοτοξικό καρκινογόνο.

Το ακρυλαμίδιο μεταβολίζεται εκτενώς, κυρίως με σύζευξη με γλουταθειόνη αλλά και με εποξείδωση σε γλυκιδαμίδιο. Ο σχηματισμός του γλυκιδαμιδίου θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τη διαδρομή στην οποία στηρίζεται η γονιδιοτοξικότητα και η καρκινογένεση του ακρυλαμιδίου.

Η εν λόγω γνώμη εφάρμοσε την προσέγγιση του ορίου έκθεσης (MOE), όπως συνιστάται στις κατευθυντήριες γραμμές της EFSA για ουσίες που είναι τόσο γονιδιοτοξικές όσο και καρκινογόνες, για τον χαρακτηρισμό κινδύνου των νεοπλασματικών επιδράσεων της ΑΑ. Με βάση τα νέα δεδομένα που αξιολογήθηκαν, η προσέγγιση MOE εξακολουθεί να θεωρείται κατάλληλη και δεν απαιτείται επί του παρόντος επικαιροποίηση της γνωμοδότησης του 2015.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική γνώμη της EFSA, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο