Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Διαδικτυακό συνέδριο χρήσης αλληλουχίας επόμενης γενιάς για την αντιμετώπιση τροφιμογενών απειλών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Διαδικτυακό συνέδριο χρήσης αλληλουχίας επόμενης γενιάς για την αντιμετώπιση τροφιμογενών απειλών
spot_img

Η φυσική συμμετοχή περιορίζεται σε 200 συμμετέχοντες, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων στο διαδίκτυο είναι απεριόριστος.  

 Μετά την επιτυχία του πρώτου εικονικού συνεδρίου Science Meets Policy τον Σεπτέμβριο του 2020 (πάνω από 500 συμμετέχοντες από 49 χώρες), η EFSA και η ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος (EURLs) διοργανώνουν από κοινού τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς. Η EFSA θα φιλοξενήσει την εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της στην Πάρμα της Ιταλίας στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2023.  

Κατά την προηγούμενη διάσκεψη το 2020, τα ενδιαφερόμενα μέρη συζήτησαν την πορεία των εργασιών όσον αφορά την ανάπτυξη ενός συστήματος της ΕΕ για τη συλλογή και την ανάλυση γονιδιωματικών δεδομένων από τροφιμογενείς παθογόνους παράγοντες για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές. Η εκδήλωση επικεντρώθηκε κυρίως στις προκλήσεις που προκύπτουν από την απουσία νομικού πλαισίου.  

Η επικείμενη διάσκεψη θα ενθαρρύνει περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με νέες μεθοδολογίες και πρότυπα για την κοινοχρησία δεδομένων και θα προσδιορίσει συγκεκριμένους τομείς δράσης για πιθανή ένταξη σε χάρτη πορείας που καταρτίστηκε ειδικά από τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη γεφύρωση των κενών που εντοπίστηκαν κατά την πρώτη εκδήλωση.  

Η εκδήλωση θα δώσει επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις νομικές πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων, αναδεικνύοντας τα εμπόδια στην έγκριση της προαναφερθείσας προσέγγισης και καλύπτει πιθανές λύσεις που αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες ή/και μελλοντικές στρατηγικές των αρμόδιων αρχών και των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετέχουν στην εκδήλωση. 

Ποιος μπορεί να παρευρεθεί;

Η συνάντηση είναι ανοικτή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Έχει ιδιαίτερη σημασία για την αξιολόγηση του κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων, τις αρμόδιες αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ΕΕ και πέραν αυτής, καθώς και τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων, τους πανεπιστημιακούς και τα ενδιαφερόμενα μέρη που ενδιαφέρονται για το θέμα.  

Η φυσική συμμετοχή περιορίζεται σε 200 συμμετέχοντες κατ’ ανώτατο όριο, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων στο διαδίκτυο είναι απεριόριστος.  

Online εγγραφή

Η εγγραφή είναι ανοικτή έως τις 31 Μαΐου στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) για συμμετοχή με φυσική παρουσία και την 1η Σεπτεμβρίου για ηλεκτρονική συμμετοχή. 

Η EFSA διατηρεί το δικαίωμα να ελέγχει τις καταχωρίσεις όσον αφορά τη φυσική συμμετοχή, ώστε να διασφαλίζεται η ισόρροπη εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών και των ομάδων εμπειρογνωσίας. Οι εγγεγραμμένοι για αυτοπρόσωπη παρουσία θα ενημερώνονται εάν η συμμετοχή τους με φυσική παρουσία επιβεβαιώνεται μετά τις 2 Ιουνίου. Η εγγραφή για συμμετοχή με φυσική παρουσία, μπορεί να λήξει νωρίτερα από την καθορισμένη προθεσμία, εάν ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων επιτευχθεί πριν από την εν λόγω ημερομηνία. 

Υλικοτεχνικές πληροφορίες

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της EFSA στην Πάρμα της Ιταλίας και διαδικτυακά.  

Θα κοινοποιήιουν περαιτέρω στοιχεία υλικοτεχνικής υποστήριξης σε επιλεγμένους συμμετέχοντες για συμμετοχή με φυσική παρουσία όταν επιβεβαιωθεί η εγγραφή τους. Για τους συμμετέχοντες στο διαδίκτυο, ο σύνδεσμος για τη σύνδεση με τη συνεδρίαση θα κοινοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου. 

Η εκδήλωση θα γίνει στα αγγλικά. Δεν θα δοθεί καμία μετάφραση. 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Εκτός εάν προσκληθούν από την EFSA, οι αυτοπροσώπως συμμετέχοντες υποχρεούνται να καλύψουν τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής τους. 

Για εγγραφή πατήστε ΕΔΩ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την οργανωτική επιτροπή στη διεύθυνση events@efsa.europa.eu.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα