Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Έγκριση του Paramylon ως NF για απώλεια βάρους

ΑρχικήΝέαEFSA: Έγκριση του Paramylon ως NF για απώλεια βάρους
spot_img

To Paramylon προστίθεται σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων και σε τρόφιμα για υποκατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητήθηκε από την ομάδα της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να γνωμοδοτήσει σχετικά με το παραμύλον ως νέο τρόφιμο (NF) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/2283.

Το Paramylon είναι ένας υδατάνθρακας παρόμοιος με το άμυλο. Ονομάστηκε και περιγράφηκε για πρώτη φορά λεπτομερώς από τον Johann Gottlieb το 1850.

Το παραμύλον είναι ένα γραμμικό, μη διακλαδισμένο πολυμερές βήτα-1,3-γλυκάνης που απομονώνεται από το μονοκύτταρο μικροφύκι Euglena gracilis. Το NF αποτελείται από τουλάχιστον 95 % β-γλυκάνη και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, λίπους, τέφρας και υγρασίας. Ο αιτών πρότεινε τη χρήση του NF σε συμπληρώματα διατροφής, ως συστατικό τροφίμων που προστίθεται σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων και σε τρόφιμα για υποκατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Το 2019 χορηγήθηκε στην E. gracilis το αναγνωρισμένο καθεστώς τεκμηρίου ασφάλειας (QPS) με τον χαρακτηρισμό «μόνο για σκοπούς παραγωγής», ο οποίος περιλαμβάνει τρόφιμα που βασίζονται στη μικροβιακή βιομάζα του μικροφύκου. Με βάση τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν, η E. gracilis δεν αναμένεται να επιβιώσει από τη διαδικασία παραγωγής. Οι μελέτες τοξικότητας που υποβλήθηκαν δεν εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες στις μελέτες υποχρόνιας τοξικότητας, μέχρι την υψηλότερη δόση που ελέγχθηκε, δηλαδή 5,000 mg NF/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα. Λόγω του καθεστώτος QPS της πηγής του NF, υποστηριζόμενου από τη διαδικασία παρασκευής, τα στοιχεία σχετικά με τη σύνθεση και την έλλειψη τοξικότητας που παρατηρήθηκε στις μελέτες τοξικότητας, η ομάδα δεν έχει ανησυχίες ως προς την ασφάλεια και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η NF, δηλαδή η παραμυλωνία, είναι ασφαλής βάσει των προτεινόμενων χρήσεων και επιπέδων χρήσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα