Τα δεδομένα σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή των ζωονοσογόνων βακτηρίων και των βακτηρίων-δεικτών από ανθρώπους, ζώα και τρόφιμα συλλέγονται ετησίως από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναλύονται από κοινού από την EFSA και το ECDC και αναφέρονται σε ετήσια συνοπτική έκθεση της ΕΕ.
Η ετήσια παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής σε ζώα και τρόφιμα εντός της ΕΕ στοχεύει σε επιλεγμένα ζωικά είδη που αντιστοιχούν στο έτος αναφοράς. Η παρακολούθηση του 2020 επικεντρώθηκε ειδικά στα πουλερικά και τα προερχόμενα από αυτά σφάγια/κρέατα, ενώ η παρακολούθηση που πραγματοποιήθηκε το 2019 επικεντρώθηκε ειδικά στους χοίρους πάχυνσης και τους μόσχους ηλικίας κάτω του 1 έτους, καθώς και στα προερχόμενα από αυτά σφάγια/κρέατα. Η παρακολούθηση και η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή το 2019-2020 περιελάμβαναν δεδομένα σχετικά με απομονώσεις από τη Salmonella, το Campylobacter και τον δείκτη E. coli.
Επιπλέον, ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν εθελοντικά στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus σε ζώα και τρόφιμα, ενώ ορισμένες χώρες παρείχαν επίσης στοιχεία σχετικά με την ευαισθησία στα αντιμικροβιακά.
Η έκθεση παρέχει επισκόπηση των κύριων πορισμάτων της εναρμονισμένης παρακολούθησης της μικροβιακής αντοχής για την περίοδο 2019-2020 στους κύριους πληθυσμούς ζώων παραγωγής τροφίμων που παρακολουθούνται, σε δείγματα σφαγίου/κρέατος και στον άνθρωπο. Όπου ήταν διαθέσιμα, τα δεδομένα παρακολούθησης που ελήφθησαν από χοίρους, μόσχους, κοτόπουλα κρεοπαραγωγής, όρνιθες ωοπαραγωγής και γαλοπούλες, καθώς και από δείγματα σφαγίου/κρέατος και ανθρώπους συνδυάστηκαν και συγκρίθηκαν σε επίπεδο ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολυανθεκτικότητα, την πλήρη ευαισθησία και τα συνδυασμένα πρότυπα αντοχής σε κρίσιμα σημαντικά αντιμικροβιακά, καθώς και στα απομονωθέντα στελέχη Salmonella και E. coli που διαθέτουν φαινότυπους ESBL-/AmpC-/καρβαπενεμάσης.
Οι βασικοί δείκτες αποτελεσμάτων για τη μικροβιακή αντοχή στα ζώα παραγωγής τροφίμων, όπως η πλήρης ευαισθησία στην εναρμονισμένη ομάδα αντιμικροβιακών ουσιών στο E. coli και ο επιπολασμός του E. coli που παράγει ESBL/AmpC έχουν αναλυθεί ειδικά κατά την περίοδο 2014-2020.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση της EFSA, πατήστε εδώ