Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Εκτίμηση διατροφικού κινδύνου για κρανιοπλασματικές αλλοιώσεις από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Εκτίμηση διατροφικού κινδύνου για κρανιοπλασματικές αλλοιώσεις από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων
spot_img

Αλλοιώσεις λόγω φυτοφαρμάκων σε 14 Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA διενήργησε μια αναδρομική αθροιστική αξιολόγηση κινδύνου (CRA) της διατροφικής έκθεσης σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων το 2017, 2018 και 2019 για κρανιοπροσωπικές αλλοιώσεις (αλλοιώσεις λόγω μη φυσιολογικής σκελετικής ανάπτυξης, αλλοιώσεις μαλακών ιστών κεφαλής και ελαττώματα του νευρικού σωλήνα του εγκεφάλου).

Για την μελέτη καταρτίστηκε κατάλογος 85 δραστικών ουσιών και των μεταβολιτών τους που πρέπει να εξεταστούν για αυτές τις επιδράσεις, με βάση τα δεδομένα παρακολούθησης και τα τοξικολογικά προφίλ. Πραγματοποιήθηκαν σωρευτικοί υπολογισμοί οξείας έκθεσης χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης που συνέλεξαν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο των επίσημων προγραμμάτων παρακολούθησης το 2017, 2018 και 2019 σε 36 ακατέργαστα πρωτογενή προϊόντα που καταναλώνονται ευρέως στην Ευρώπη και δύο επεξεργασμένα προϊόντα (ελαιόλαδο και κρασί). Η αξιολόγηση εξέτασε επίσης την πιθανή πρόσληψη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσω του πόσιμου νερού. Για τους υπολογισμούς αυτούς χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα ατομικής κατανάλωσης από εθνικές έρευνες σε 14 πληθυσμούς γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. 

Το επίκεντρο της αξιολόγησης ήταν το MOET (συνολικό περιθώριο έκθεσης – Η έννοια χρησιμοποιείται συνήθως στην εκτίμηση του χημικού κινδύνου και ένα MOET άνω των 100 θεωρείται γενικά προστατευτικό για τον άνθρωπο).

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πηγές αβεβαιότητας, τις εξαρτήσεις τους και τις διαφορές μεταξύ των πληθυσμών, συνήχθη το συμπέρασμα με διάφορους βαθμούς βεβαιότητας ότι το MOET που προκύπτει από τη σωρευτική έκθεση είναι πάνω από 100 για τους δύο τύπους κρανιοφατικών μεταβολών. Ως εκ τούτου, δεν σημειώνεται υπέρβαση του κατώτατου ορίου για την κανονιστική εξέταση που καθορίζεται από τους διαχειριστές κινδύνου. Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των υπό εξέταση επιπτώσεων, αξιολογήθηκε επίσης κατά πόσον το MOET είναι άνω των 500. Αυτό συνέβη με ποικίλα επίπεδα βεβαιότητας για τις αλλοιώσεις των μαλακών ιστών της κεφαλής και τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα του εγκεφάλου. Ωστόσο, για τις αλλαγές που οφείλονται στην ανώμαλη σκελετική ανάπτυξη, διαπιστώθηκε ότι το MOET είναι πάνω από 500 στους περισσότερους πληθυσμούς. Μόνο για δύο πληθυσμούς, διαπιστώθηκε ότι το MOET είναι κάτω από 500.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο