Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης φυλλικού οξέος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης φυλλικού οξέος
spot_img

Σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης φυλλικού οξέος και της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας, του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC), ζητήθηκε από την επιτροπή της EFSA για τη διατροφή, τα νέα τρόφιμα και τα αλλεργιογόνα τροφίμων (NDA) να εκδώσει επιστημονική γνώμη σχετικά με την αναθεώρηση του ανεκτού ανώτερου επιπέδου πρόσληψης (UL) για το φολικό οξύ. 

Διεξήχθησαν συστηματικές ανασκοπήσεις της βιβλιογραφίας για να αξιολογηθούν τα στοιχεία σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις προτεραιότητας στην υγεία από την υπερβολική πρόσληψη φυλλικού οξέος (συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος και των άλλων εγκεκριμένων μορφών, (6S)-5-μεθυλοτετραϋδροφολικό οξύ γλυκοζαμίνη και άλατα ασβεστίου l-5-μεθυλοτετραϋδροφολικού οξέος ).

Συγκεκριμένα, κίνδυνος εξαρτώμενης από κοβαλαμίνη νευροπάθειας, γνωστικής έκπτωσης σε άτομα με χαμηλή κατάσταση κοβαλαμίνης και καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη. Τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να εξαχθεί συμπέρασμα ότι υπάρχει θετική και αιτιολογική σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης φυλλικού οξέος και της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας, του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη σύμφωνα με την γνωμοδότηση. Ο κίνδυνος εξέλιξης των νευρολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με ανεπάρκεια κοβαλαμίνης θεωρείται ως το κρίσιμο αποτέλεσμα για τη δημιουργία UL για το φολικό οξύ. Δεν έχουν δημοσιευτεί νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον χαρακτηρισμό της δόσης-απόκρισης μεταξύ της πρόσληψης φυλλικού οξέος και της επίλυσης της μεγαλοβλαστικής αναιμίας σε άτομα με έλλειψη κοβαλαμίνης. 

Τα UL για το φολικό οξύ που είχε καθοριστεί προηγουμένως από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων διατηρούνται για όλες τις ομάδες πληθυσμού, δηλαδή 1000 μg/ημέρα για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών, 200 μg/ημέρα για παιδιά ηλικίας 1–3 ετών, 300 μg/ημέρα για 4–6 χρόνια, 400 μg/ημέρα για 7–10 χρόνια, 600 μg/ημέρα για 11–14 χρόνια και 800 μg/ημέρα για 15–17 χρόνια. Καθιερώνεται UL 200 μg/ημέρα για βρέφη ηλικίας 4–11 μηνών

Τα UL ισχύουν για τη συνδυασμένη πρόσληψη φυλλικού οξέος, (6S)-5-μεθυλτετραϋδροφολικού οξέος γλυκοζαμίνης και αλάτων ασβεστίου l -5-μεθυλτετραϋδροφολικού οξέος, υπό τις εγκεκριμένες συνθήκες χρήσης τους. Είναι απίθανο να σημειωθεί υπέρβαση των UL για το συμπληρωματικό φυλλικό οξύ στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, εκτός από τους τακτικούς χρήστες συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν υψηλές δόσεις φολικού οξέος/άλατα 5-μεθυλ-τετραϋδροφολικού οξέος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα