Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Η γνωμοδότηση για τις μεταλλάξεις in vivo και in vitro

ΑρχικήΝέαEFSA: Η γνωμοδότηση για τις μεταλλάξεις in vivo και in vitro
spot_img

Οι μεταλλάξεις είναι αλλαγές στο γενετικό υλικό, που μπορούν να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές.  Αυτές, εμφανίζονται αυθόρμητα στη φύση και αποτελούν μία από τις υποκείμενες κινητήριες δυνάμεις της εξέλιξης.

Στα φυτά, η in vivo και in vitro τυχαία μετάλλαξη βασίζεται στην εφαρμογή φυσικών και χημικών μεταλλαξιογόνων για την αύξηση της συχνότητας των μεταλλάξεων, επιταχύνοντας έτσι την επιλογή ποικιλιών με σημαντικά αγρονομικά χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την EFSA να παράσχει λεπτομερέστερη περιγραφή των τεχνικών in vivo και in vitro τυχαίας μεταλλαξιογένεσης και των τύπων μεταλλάξεων και μηχανισμών που εμπλέκονται, ώστε να είναι σε θέση να καταλήξει στο συμπέρασμα κατά πόσον οι τεχνικές in vivo και in vitro τυχαίας μετάλλαξης πρέπει να θεωρούνται διαφορετικές τεχνικές.

Για την αντιμετώπιση του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διενεργήθηκε βιβλιογραφική έρευνα για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις τεχνικές τυχαίας μεταλλαξιογένεσης που χρησιμοποιούνται σε φυτά τόσο in vivo όσο και in vitro, σχετικά με τον τύπο των μεταλλάξεων που παράγονται από τέτοιες τεχνικές και σχετικά με τους μοριακούς μηχανισμούς στους οποίους βασίζεται ο σχηματισμός των μεταλλάξεων αυτών.

Το Panel GMO της EFSA, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες φυσικές και χημικές τεχνικές μεταλλαξιογένεσης έχουν εφαρμοστεί τόσο in vivo όσο και in vitro. Επίσης, η διαδικασία μετάλλαξης και οι μηχανισμοί επισκευής δρουν σε κυτταρικό επίπεδο και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της εφαρμογής του μεταλλαξιογόνου in vivo ή in vitro. Τέλος, αναφέρει πως ο τύπος των μεταλλάξεων που προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο μεταλλαξιογόνο αναμένεται να είναι ο ίδιος, ανεξάρτητα από το αν το εν λόγω μεταλλαξιογόνο εφαρμόζεται in vivo ή in vitro.

Πράγματι, η ίδια μετάλλαξη και το παράγωγο χαρακτηριστικό σε ένα δεδομένο φυτικό είδος, μπορούν ενδεχομένως να ληφθούν χρησιμοποιώντας τόσο in vivo όσο και in vitro τυχαία μεταλλαξιογένεση και οι προκύπτοντες μεταλλαγμένοι οργανισμοί θα ήταν δυσδιάκριτοι. Ως εκ τούτου, το Panel GMO κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διάκριση μεταξύ των φυτών που λαμβάνονται με προσεγγίσεις in vitro ή in vivo δεν είναι δικαιολογημένη.

Για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιστημονική γνώμη της EFSA, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6611

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα