Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA – Μικροβιακή αντοχή: Γνωμοδότηση για την εξάπλωση κατά τη μεταφορά ζώων

ΑρχικήΝέαEFSA - Μικροβιακή αντοχή: Γνωμοδότηση για την εξάπλωση κατά τη μεταφορά ζώων
spot_img

Η αξιολόγηση της EFSA κρίνεται σημαντική όχι μόνο για την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά και γιατί η μικροβιακή αντοχή θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματική θεραπεία μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο.

Επιστημονική γνώμη της EFSA αξιολόγησε τον κίνδυνο εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής (AMR) μεταξύ πουλερικών, χοίρων και βοοειδών κατά τη μεταφορά μεταξύ εκμεταλλεύσεων ή σε σφαγεία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης η ελαχιστοποίηση της διάρκειας μεταφοράς και ο σχολαστικός καθαρισμός των οχημάτων, του εξοπλισμού και των χώρων όπου φορτώνονται και εκφορτώνονται ζώα είναι μερικά από τα μέτρα που θεωρούνται αποτελεσματικά για τη μείωση της μετάδοσης ανθεκτικών βακτηρίων κατά τη μεταφορά ζώων.

«Παρά τα διαθέσιμα δεδομένα που δείχνουν μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια, η μικροβιακή αντοχή παραμένει ένα πιεστικό ζήτημα δημόσιας υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Frank Verdonck, Επικεφαλής της Μονάδας Βιολογικών Κινδύνων & Ζωικής Υγείας και Ευημερίας της EFSA. .

«Με τον προσδιορισμό των κύριων παραγόντων κινδύνου, των μέτρων μείωσης και των ερευνητικών αναγκών σε σχέση με τη μεταφορά ζώων, η αξιολόγηση της EFSA σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προόδου στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, βάσει της αρχής «One Health», η οποία ενσωματώνει την εκτίμηση κινδύνου των ζώων και του ανθρώπου. “.

Η γνωμοδότηση τονίζει επίσης ότι η κατάλληλη οργάνωση των μεταφορών είναι καίριας σημασίας. Επιπλέον, οποιοδήποτε μέτρο που βελτιώνει την υγεία, την καλή διαβίωση και τη βιοασφάλεια των ζώων αμέσως πριν και κατά τη μεταφορά είναι πολύ πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης AMR. Τα πορίσματα της γνωμοδότησης συμπληρώνουν τις πρόσφατα δημοσιευμένες συστάσεις της EFSA για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων κατά τη μεταφορά.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου

Η αξιολόγηση προσδιορίζει την παρουσία ανθεκτικών βακτηρίων στα ζώα πριν από τη μεταφορά ως έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στη μετάδοση της μικροβιακής αντοχής. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχεδόν σίγουρα συμβάλλουν στη μετάδοση είναι η αυξημένη απελευθέρωση ανθεκτικών βακτηρίων μέσω των κοπράνων, η έκθεση σε άλλα ζώα που φέρουν περισσότερους ή διαφορετικούς τύπους ανθεκτικών βακτηρίων, η ανεπαρκής υγιεινή των οχημάτων και του εξοπλισμού και η διάρκεια της μεταφοράς.

Τα μακρινά ταξίδια που απαιτούν ανάπαυση σε κέντρα συγκέντρωσης και σταθμούς ελέγχου συνδέονται με υψηλότερους κινδύνους, λόγω συγκεκριμένων παραγόντων όπως οι στενές επαφές με ζώα από διαφορετικές φάρμες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και το άγχος.

Η ευρύτερη εικόνα: επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

Η αξιολόγηση της EFSA κρίνεται σημαντική όχι μόνο για την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά και επειδή πολλά βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Όταν αυτά τα βακτήρια γίνουν ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά, η αποτελεσματική θεραπεία μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα

Επειδή προς το παρόν λείπουν ειδικές επιστημονικές μελέτες για το ζήτημα της εξάπλωσης της AMR μεταξύ των ζώων κατά τη μεταφορά, η γνωμοδότηση χαρτογραφεί πολλά κενά δεδομένων και προτείνει ορισμένους τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η έρευνα.

Η αξιολόγηση ζητήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά από συζητήσεις για το θέμα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της EFSA.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο