Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έγκαιρη πρόβλεψη και έλεγχος του σχηματισμού μυκοτοξινών σε καλλιέργειες δημητριακών

ΑρχικήΝέαΈγκαιρη πρόβλεψη και έλεγχος του σχηματισμού μυκοτοξινών σε καλλιέργειες δημητριακών
spot_img

Ευρωπαϊκό έργο στο οποίο ηγείται το Πανεπιστήμιο Wageningen, επιστημονικοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και η βιομηχανία.

Ένα 4ετές έργο ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2023 που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την ανίχνευση της παρουσίας μυκοτοξινών (φυσικές τοξίνες) στους κόκκους των δημητριακών. Στο έργο συμμετέχουν επιστημονικοί και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, η κυβέρνηση και η βιομηχανία. Η Έρευνα για την Ασφάλεια Τροφίμων Wageningen ηγείται του έργου.

Μεγάλα δεδομένα και μηχανική μάθηση

Το έργο έχει τίτλο «Έγκαιρη προειδοποίηση για μυκοτοξίνες στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού σιτηρών με χρήση μηχανικής μάθησης και μεγάλων δεδομένων» και εστιάζει στα δημητριακά ευρωπαϊκής προέλευσης. Στόχος είναι η έγκαιρη πρόβλεψη και έλεγχος του σχηματισμού μυκοτοξινών σε καλλιέργειες δημητριακών. Μεγάλα δεδομένα, μηχανική μάθηση και υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη του εργαλείου έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ αναπτύσσονται επίσης νέα μοντέλα πρόβλεψης για τις μυκοτοξίνες. Το σύστημα προορίζεται για διάφορους ενδιαφερόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως εμπόρους, παραγωγούς τροφίμων και ζωοτροφών, κρατικούς φορείς και αγρότες.

Δημητριακά επιρρεπή σε μόλυνση

Οι μυκοτοξίνες παράγονται από μύκητες που αναπτύσσονται φυσικά στα δημητριακά. Οι καλλιέργειες δημητριακών που καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης είναι επιρρεπείς σε μόλυνση από αυτούς τους μύκητες, καθώς και σε μόλυνση με μυκοτοξίνες. Η κατανάλωση αυτών των δημητριακών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Επειδή είναι δύσκολο να αφαιρεθούν οι μυκοτοξίνες κατά την επεξεργασία των τροφίμων και των ζωοτροφών, είναι σημαντικό να ανιχνευθεί έγκαιρα μια τέτοια ανάπτυξη μυκήτων.

Έγκαιρη προειδοποίηση

Το υπό ανάπτυξη σύστημα επιτρέπει την έγκαιρη πρόβλεψη της παρουσίας μυκοτοξινών κατά τη συγκομιδή. Το σύστημα προειδοποιεί για την παρουσία υψηλών επιπέδων μυκοτοξινών και προσφέρει επίσης συστάσεις για έλεγχο μυκοτοξινών, όπως πρόσθετες δοκιμές μυκοτοξινών ή απομόνωση μολυσμένων παρτίδων.

Ως εκ τούτου, το εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των απορριμμάτων και του απροσδόκητου κόστους.

Αυτή η Συνεργασία Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (PPP) είναι μια συνεργασία μεταξύ της Wageningen Food Safety Research, της SGS, της Cargill, της Alltech, της GMP+ International και της Royal Dutch Grain and Feed Trade Association.

Πηγή: Wageningen university

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο