Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλεγχος της ποιότητας του μεταποιημένου κρέατος – Ημερίδα ΙΠΚ, ΣΕΒΕΚ, BIOMERIEUX

ΑρχικήΝέαΈλεγχος της ποιότητας του μεταποιημένου κρέατος - Ημερίδα ΙΠΚ, ΣΕΒΕΚ, BIOMERIEUX
spot_img

«Σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία του Ελέγχου Ποιότητας στην επεξεργασία Κρέατος».

Ο έλεγχος της ποιότητας του μεταποιημένου κρέατος (παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας) μέσα από τεχνολογικά σύγχρονα εργαλεία, αναλύθηκε στην πρόσφατη (18.06.2024) Ημερίδα που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος (ΙΠΚ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και η πολυεθνική εταιρία αυτοματοποιημένων λύσεων και υπηρεσιών στον τομέα της Βιομηχανικής μικροβιολογίας (τροφίμων και φαρμάκων) καθώς και της υγείας, BIOMERIEUX.

Οι εισηγητές της Ημερίδας: Στ. Σκαρίμπας Πρόεδρος ΣΕΒΕΚ, Βένη Γκίζα Πρόεδρος ΙΠΚ, Βασ. Αρβανιτίδης Biomerieux, Απ. Πατσιάς

Το ιδιαίτερα ελκυστικό θέμα της Ημερίδας και οι επιστημονικά άρτιες παρουσιάσεις των εισηγητών, προκάλεσαν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού στελεχών της βιομηχανίας επεξεργασίας κρέατος, επιστημόνων, στελεχών δημοσίων οργανισμών και παράλληλα αναδείχθηκε ένα σύγχρονης αντίληψης αναδυόμενο θέμα, αυτό της «επαυξημένης πραγματικότητας» στην συλλογή και διαχείριση δεδομένων καθώς και των ειδικών τεχνικών που συνδέονται με αυτή και τον ποιοτικό έλεγχο ευρύτερα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας, ανοίγοντας την Ημερίδα αναφέρθηκε στην διαρκή υιοθέτηση από τη Βιομηχανία Τροφίμων, νέων τεχνολογιών στο χώρο του Ποιοτικού Ελέγχου, της Διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας και τόνισε την σημασία της συνεργασίας της επιστήμης, των κρατικών φορέων ελέγχου και της επιχειρηματικής κοινότητας με στόχο την ανάδειξη των προϊόντων και της τεχνολογικής προόδου.

Η Πρόεδρος του ΙΠΚ Δρ. Βένη Γκίζα, αναφέρθηκε διεξοδικά στην συμβουλευτική εργαστηρίου καθώς και στην αξία διαχείρισης των αναλυτικών δεδομένων-μετρήσεων-αναλύσεων, μέσα από ένα ενιαίο σύστημα Ποιοτικού Ελέγχου κάθε επιχείρησης. Παρουσίασε τις απαιτήσεις των εργαστηριακών αναλύσεων και εργαστηρίων στις εγκαταστάσεις τροφίμων, τη διαδικασία συλλογής, οργάνωσης και ανάλυσης των δεδομένων που εξάγονται από την εκτέλεσή τους καθώς και τα καινοτόμα εργαλεία και τα υφιστάμενα συστήματα. Τέλος, τόνισε και απέδειξε ότι προαπαίτηση της αποτελεσματικότητας χρήσης των διάφορων εργαλείων διαχείρισης και ερμηνείας αποτελεσμάτων εργαστηρίου, είναι η σωστή και διαρκής αξιολόγηση τους.

Ο βιολόγος, MSc Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Απόστολος Πατσιάς, ανέλυσε την ταχέως αναδυόμενη χρήση μοριακών τεχνικών και επαυξημένων διαγνωστικών, στο περιβάλλον του ποιοτικού ελέγχου των εγκαταστάσεων κρέατος, των μικροβιολογικών εργαστηρίων, της αξίας των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και ποιες μοριακές μέθοδοι συνδυάζονται μαζί τους. Η ανίχνευση μοριακών στόχων, παθογόνων ή αλλοιογόνων οργανισμών, η πρόβλεψη και πρόληψη με μοριακές μεθόδους, είναι πλέον εφαρμοσμένη διαδικασία σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος και βελτιώνει τις συνθήκες της παραγωγής των προϊόντων του τομέα.

Ο υπεύθυνος Μάρκετινγκ του κλάδου Βιομηχανίας Τροφίμων της εταιρίας BIOMERIEUX, κ. Βασίλης Αρβανιτίδης, παρουσίασε αναλυτικά λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν αν εντοπιστούν οι αιτίες που προκαλούν ποιοτικά προβλήματα κατά την διαδικασία παραγωγής τροφίμων, την σημασία που έχει η

διαρκής και εύκολα αντιληπτή επίβλεψη του περιβάλλοντος της παραγωγής τροφίμων σε μια συγκεκριμένη εγκατάσταση, με ιδιαίτερη αναφορά στον κλάδο της μεταποίησης κρέατος και προϊόντων αυτού. Η στρατηγική σχεδιασμού και ανάπτυξης αγροδιατροφικών προϊόντων συμβαδίζει παράλληλα με την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ελέγχου και διαχείρισης δεδομένων, προκειμένου η λήψη αποφάσεων να είναι πιο αποτελεσματική και έγκυρη.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη και η Τμηματάρχης του ΥΠΑΑΤ Γιούλη Παπαδάκη.

Τόσο οι διοργανωτές και εισηγητές, όσο και οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα ως ακροατές, έδωσαν ραντεβού σε προσεχή ευρύτερης θεματολογίας εκδήλωση του ΣΕΒΕΚ και ΙΠΚ, με γνώμονα την προσέγγιση και ανάλυση περισσότερων από τα καυτά θέματα που απασχολούν τον τομέα κρέατος, προϊόντων κρέατος και παρασκευασμάτων αυτού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο