ΑρχικήΝέαΕλλάδα - Ακρίβεια: Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά με στόχευση σε μοσχάρι, σοκολατοειδή...

Ελλάδα – Ακρίβεια: Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά με στόχευση σε μοσχάρι, σοκολατοειδή και καφέ

3 λεπτά ανάγνωσης

Παρεμβάσεις στο ενδιάμεσο στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας και διερεύνηση αυξήσεων πέραν του μέσου όρου της ΕΕ, με τη συνδρομή της ΑΑΔΕ και στο φόντο της πρόσφατης έκθεσης του ΙΕΛΚΑ

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο πεδίο των τιμών και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά προανήγγειλε η διοικήτρια της Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, Δέσποινα Τσαγγάρη, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

- Advertisement -

Όπως τόνισε, στόχος της νέας Αρχής είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τόσο δικαιολογημένοι όσο και ανεξήγητοι λόγοι πίσω από τις αυξήσεις, που απαιτούν σε βάθος διερεύνηση.

«Το κίνητρο της νέας Ανεξάρτητης Αρχής είναι να αφήσει κοινωνικό αποτύπωμα. Υπάρχουν προβλήματα στην αγορά, είναι ένα υπαρκτό ζήτημα διότι αφορά την καθημερινότητα των ανθρώπων και αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα τα καταφέρουμε», επεσήμανε η κυρία Τσαγγάρη. Η επικεφαλής της Αρχής σημείωσε ότι «υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την ακρίβεια, κάποιοι είναι δικαιολογημένοι και κάποιους πρέπει να τους ψάξουμε πολύ».

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΙΕΛΚΑ που αποτυπώνει αυξήσεις 2,45% στις τιμές προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε πως οι 2,1 ποσοστιαίες μονάδες αφορούν τρεις μόνο κατηγορίες: το μοσχάρι, τα σοκολατοειδή και τον καφέ. Για τις αυξήσεις στο μοσχάρι, η κυρία Τσαγγάρη τόνισε πως «είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και πως στην Ελλάδα εισάγουμε το 85%-90% σε ετήσια βάση. Παρατηρώ όμως ότι έχουμε αυξήσεις μεγαλύτερες από το μέσο όρο της Ε.Ε., άρα κάτι συμβαίνει που πρέπει να επιλύσουμε» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η πρώτη ανάγνωση δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, αλλά το ενδιάμεσο κομμάτι. Έχω ξεκινήσει μια διαδικασία, ξέρω πολύ καλά τί πρέπει να γίνει, χρειάζονται πολλά εργαλεία και σε αυτό θα έχω και την αμέριστη βοήθεια της ΑΑΔΕ».

Για τα σοκολατοειδή ανέφερε πως υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα δραματικές αυξήσεις στο κακάο που δικαιολογούσαν την άνοδο των τιμών, όμως «από τον Ιούλιο ως τον Ιανουάριο έχει πέσει η τιμή του διεθνώς κατά 54%. Θα συναντηθώ σήμερα με τη σοκολατοβιομηχανία γι’ αυτό το θέμα. Παρατηρούμε πως όταν συμβαίνει κάτι οι τιμές εκτοξεύονται γρήγορα, αλλά όταν υποχωρούν οι μειώσεις γίνονται με αργό ρυθμό. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Για τις αυξήσεις στον καφέ, η κυρία Τσαγγάρη δήλωσε πως υπάρχουν προς το παρόν λιγότερα ευρήματα, αλλά «υπάρχουν και εκεί κάποια παρόμοια ευρήματα πολύ μικρότερης κλίμακας».

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανάκληση ΕΦΕΤ: Για σοβαρό κίνδυνο ενημερώθηκε και η Ευρώπη – Η σαλμονέλα στο ταχίνι είχε εντοπιστεί 14 ημέρες νωρίτερα

Νέα στοιχεία για την ανάκληση χούμους δείχνουν ότι η Salmonella στο ταχίνι είχε ανιχνευθεί από τις 26 Ιουνίου, ενώ οι πρώτες ανακλήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία τρεις ημέρες πριν από την Ελλάδα.

Αυγά: Ο τρόπος μαγειρέματος που μπορεί να επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα μελέτη ανατρέπει την αντίληψη ότι τα αυγά αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και εξετάζει τον ρόλο του μαγειρέματος.

Σύνδεση μεταξύ χαρακτηριστικών αυτισμού και διατροφής της μητέρας στην εγκυμοσύνη διαπιστώνει μελέτη ελληνικών Πανεπιστημίων

Νέα ελληνική έρευνα εξετάζει πώς η μεσογειακή διατροφή στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με χαρακτηριστικά του αυτισμού στην προεφηβική ηλικία.