Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: Νέες ετικέτες με QR Code για τα ΠΟΠ κρασιά

ΑρχικήΝέαΕλλάδα: Νέες ετικέτες με QR Code για τα ΠΟΠ κρασιά
spot_img

Εκσυγχρονίζεται το σύστημα ελέγχου των ΠΟΠ κρασιών της χώρας μας – Καταργούνται οι αναχρονιστικές χάρτινες ταινίες ελέγχου ΠΟΠ οίνων – Πρόσβαση των καταναλωτών στην πληροφορία

Τις δυνατότητες της τεχνολογίας αξιοποιεί ο τομέας του κρασιού ανοίγοντας νέους δρόμους στη ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου το σύστημα ελέγχου των ΠΟΠ κρασιών της χώρας εκσυγχρονίζεται.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος χορήγησης ταινιών ελέγχου οίνων ΠΟΠ. Έργο της ομάδας ήταν η διερεύνηση εκσυγχρονισμού του συστήματος χορήγησης ταινιών ελέγχου οίνων ΠΟΠ, μέσα από τη διασύνδεση των υφισταμένων διαδικασιών και ψηφιακών συστημάτων του υπουργείου (αμπελουργικό μητρώο, δήλωση συγκομιδής, δήλωση παραγωγής, δήλωση αποθεμάτων) με νέα ηλεκτρονική διαδικασία κατάταξης οίνων ΠΟΠ και ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος σήμανσης οίνων ΠΟΠ.

Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και όπως ανακοίνωσε η κ. Καλογήρου «ο τομέας του κρασιού αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας εισέρχεται πλέον στη ψηφιακή εποχή. Από τις αναχρονιστικές χάρτινες ταινίες ελέγχου ΠΟΠ οίνων περνάμε στο QR Code, μέσω του οποίου οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση στην πληροφορία». Πρόσθεσε επίσης, ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση της ΚΕΠΟ και από εκεί και πέρα μπαίνουμε στο στάδιο υλοποίησης».

Η συνέντευξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του δεύτερου έτους της βραβευμένης καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «ENOS», στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος «Ενημέρωση στα Κράτη Μέλη για τους Οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ και την λελογισμένη κατανάλωση οίνων με χώρες στόχους Ελλάδα και Γερμανία».

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Κωνσταντίνος Ευσταθίου και η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ, Μαρία Τριανταφύλλου παρουσίασαν από κοινού το πρόγραμμα δράσης της ΕΔΟΑΟ για την πρώτη, πολύ επιτυχημένη χρονιά, κάνοντας απολογισμό των δράσεων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά και το πρόγραμμα για το δεύτερο έτος, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, ημερίδες, γευστικές δοκιμές, Masterclasses, webinars, podcasts και άλλα.

Από την πλευρά του, ο διακεκριμένος master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Greek Wine Academy και τα σεμινάρια κατάρτισης σε σχολές εστίασης και τουρισμού. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τη λελογισμένη κατανάλωση επώνυμου οίνου, καθώς και το Ενωσιακό καθεστώς που διέπει τους οίνους με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Η υλοποίηση γίνεται στο πλαίσιο της ΚΟΑ Οίνου και συγκεκριμένα το μέτρο «Ενημέρωση στα Κράτη μέλη» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στόχος είναι να αναδειχθούν τα εγγενή, ανώτερα χαρακτηριστικά των υπό ενημέρωση οίνων, η εφαρμογή των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων που διέπουν την παραγωγή και την εμπορία, καθώς και η εφαρμογή πρότυπης αμπελουργίας όπου καλλιεργούνται οι οίνοι ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί, επίσης, να παράσχει στους επαγγελματίες του οίνου πληροφορίες και εργαλεία για την παρουσίαση του κρασιού με υπευθυνότητα, εστιάζοντας στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών αμπελουργικών περιοχών, αλλά και των γηγενών ποικιλιών, σε μια προσπάθεια να καθιερώσει τους ελληνικούς οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ στον παγκόσμιο οινικό χάρτη και να συνδέσει τον ελληνικό οίνο με την ισχυρή πολιτιστική ελληνική ταυτότητα.

Την παρουσίαση των βασικών επικοινωνιακών υλικών και δράσεων υποδομής της καμπάνιας «ENOS», για την οποία η εταιρεία AMUSE κέρδισε το αργυρό βραβείο στα Event Awards στην κατηγορία Roadshow, έκανε ο managing director της εταιρείας, Βασίλης Μεντζελόπουλος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο