7 ενημερώσεις από την Ελλάδα στο RASFF μέσα σε δύο ημέρες για επικίνδυνα τρόφιμα.
Ως μέρος των εργαλείων για την ασφάλεια των τροφίμων, η ΕΕ έχει δημιουργήσει το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) για να διασφαλίσει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών για την υποστήριξη της ταχείας αντίδρασης των αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων σε περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια υγεία που προκύπτουν από την τροφική αλυσίδα.
Οι αρχές της χώρας μας από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, έχουν δημοσιεύσει στο RASFF, ούτε μία ούτε δύο αλλά 7 ειδοποιήσεις για φορτία τροφίμων ακατάλληλα για κατανάλωση. Πρόκειται για σουσάμι από τη Νιγηρία, μολυσμένο με σαλμονέλα (4 φορτία), για υψηλή περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων σε πιπεριές από την Ιορδανία (1 φορτίο) και για απουσία πιστοποιητικών σε σουσάμι από το Σουδάν (2 αποστολές).
Τα φορτία δεσμεύτηκαν στα σύνορα και δεν πρόλαβαν να διατεθούν στην ελληνική αγορά.
Σαλμονέλα
Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο συχνή τροφογενής νόσος μετά την καμπυλοβακτηρίωση στην ΕΕ. Στην ΕΕ, περισσότερες από 91.000 περιπτώσεις σαλμονέλωσης αναφέρονται κάθε χρόνο. Η EFSA έχει υπολογίσει ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ανθρώπινης σαλμονέλωσης θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Τα συμπτώματα της ανθρώπινης σαλμονέλωσης περιλαμβάνουν πυρετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Εάν μολύνει την κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Στα τρόφιμα, βρίσκεται πιο συχνά στα αυγά και στο ωμό κρέας από χοίρους, γαλοπούλες και κοτόπουλα. Μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσω μολυσμένων τροφίμων.
Ο ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος και άλλων ωμών συστατικών τροφίμων, το σχολαστικό μαγείρεμα και η καλή υγιεινή της κουζίνας, μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο που ενέχουν τα μολυσμένα τρόφιμα.