Αυστηρότερα όρια για τα χλωρικά άλατα στα τρόφιμα.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δημοσίευσε πρόσφατα το περιεχόμενο της δημόσιας διαβούλευσης για τη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό τον καθορισμό προσωρινών ανωτάτων ορίων υπολειμμάτων (Mrls) σε χλωρικά άλατα.
Σύμφωνα με την οδηγία της επιτροπής 2008/865/ΕΚ, όλες οι εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιείχαν χλωρικά άλατα έχουν ανακληθεί. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καθορισμένα ανώτατα όρια υπολειμμάτων για τα προϊόντα φυτικής ή ζωικής προέλευσης, το προκαθορισμένο όριο που ισχύει είναι 0,01 ppm.
Ωστόσο, το χλωρικό άλας μπορεί να σχηματιστεί ως παραπροϊόν μετά τη χρήση απολυμαντικών που περιέχουν χλώριο, καθώς και κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του πόσιμου νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανίχνευση υπολειμμάτων του σε τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με χλωριωμένο νερό ή έχουν υποστεί επεξεργασία με απολυμαντικά σκευάσματα.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνέλεξε δεδομένα ελέγχου τροφίμων από το 2014 έως το 2018, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα υπολείμματα χλωρικού άλατος υπερβαίνουν συχνά το προκαθορισμένο όριο.
Η EFSA αξιολόγησε επίσης τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και διαπίστωσε ότι, ενώ η έκθεση σε χλωρικά άλατα δεν ξεπερνά την οξεία δόση αναφοράς (ARfD), η μέση διατροφική έκθεση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται κοντά ή ελαφρώς πάνω από το ανεκτό ημερήσιο όριο (TDI). Ιδιαίτερα ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως τα βρέφη και τα παιδιά, παρουσίασαν αυξημένη πιθανότητα υπέρβασης του TDI, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μείωση της έκθεσης του πληθυσμού στο χλωρικό άλας.
Παρά τη γενική τάση μείωσης των επιπέδων χλωρικών αλάτων στα τρόφιμα, τα ευρήματα εξακολουθούν να υπερβαίνουν το όριο των 0,01 ppm, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει έναν νέο Κανονισμό. Το σχέδιο Κανονισμού προβλέπει την προσωρινή θέσπιση ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRLs) για κάθε προϊόν που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) 396/2005, τα οποία θα ισχύουν για πέντε χρόνια. Το σχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν σχόλια και στοιχεία, ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές ρυθμίσεις των MRLs.
Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της παρουσίας χλωρικών αλάτων στα τρόφιμα, όπως είχε δημοσιεύσει πρώτο το cibum, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες ανακλήσεις αναψυκτικών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μετά το Βέλγιο και την Ολλανδία, και άλλες χώρες έχουν ανακαλέσει προϊόντα όπως Coca-Cola, Sprite και Fanta, λόγω υψηλών επιπέδων χλωρικών αλάτων.
Μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF), έχουν ενημερωθεί 11 χώρες και αναμένονται επιπλέον ανακοινώσεις ανακλήσεων, καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται για τον εντοπισμό των παρτίδων που έχουν εισαχθεί σε κάθε χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2024 η Coca-Cola προχώρησε στην ανάκληση 28 εκατομμυρίων πλαστικών μπουκαλιών μισού λίτρου, που παρήχθησαν στο εργοστάσιό της στην Αυστρία. Η απόφαση λήφθηκε μετά από τεχνική βλάβη στη γραμμή παραγωγής, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη μόλυνση των ποτών με μεταλλικά ρινίσματα.